Avslöjat. Den här julklappen verkar vara ämnad för en musikintresserad tonåring. Petra Scollin hoppas att få in många fler paket för utdelning. Bild: Roger Larsson
Avslöjat. Den här julklappen verkar vara ämnad för en musikintresserad tonåring. Petra Scollin hoppas att få in många fler paket för utdelning. Bild: Roger Larsson

Paket till de unga som har det svårt

Just nu pågår Halmstads största julklappsprojekt . Tanken är att få Halmstadbor att skänka julklappar till barn och tonåringar som på olika sätt lever i en utsatt tillvaro.

ANNONS
|

Insamlingar av julklappar har egentligen pågått i flera år. Men nytt för i år är att initiativtagarna gått samman och fått projektet att växa.

– Tidigare drev vi parallella insamlingar men kom på att vi borde köra ihop, säger Petra Schollin, Clarion Collection Hotel Norre Park som är en av initiativtagarna.

Nu samarbetar hotellet med Juniorhandelskammaren i det som heter Hjälp oss hjälpa - Julklappsprojektet. Samarbetspartners är företag, organisationer, föreningar, HBK, KRIS, Svenska kyrkan, frikyrkor med flera.

– Viljan att bidra är helt fantastisk, säger Petra Schollin.

Insamlingen började i söndags och redan efter första dagen kunde hon räkna in ett hundratal paket.

ANNONS

Högen ska förhoppningsvis växa till tusentals paket från framför allt privatpersoner som vill underlätta för familjer som har det svårt.

– Grundtanken är att göra det enkelt för dem som vill hjälpa andra. Människor tänker extra goda tankar vid jultid och vi gör hjälpen möjlig. Paketen går till utsatta barn vars familjer till exempel lever under knappa omständigheter, gömda barn, barn med en förälder i fängelse eller sjuka barn.

Vad kan man då göra. Jo, köpa eller tillverka en julklapp som passar till ett barn eller en tonåring. Det går också bra att bidra med begagnat som är i fullgott skick. Paketet ska märkas så att det framgår vad innehållet är och vilken ålder det är avsett för.

– Vi tar gärna emot paketet här, det är bara att komma in och lämna. Vi bjuder på kaffe och kaka, säger Petra Schollin.

Nytt för i år är att man kan köpa presentkort i vissa butiker i Halmstad. Framför allt tonåringarna kan då själva välja vad de vill köpa för julklappspengarna. Presentkorten förvaras på respektive butik till dess att insamlingen är avslutad.

Svenska kyrkan ser till att julklapparna hamnar i rätta händer.

Från och med 17 december kan föräldrar liksom mor- och farföräldrar komma till Martin Luthers ungdomslokal där paketen lagras, och få julklappar till sina barn och barnbarn.

ANNONS

– Vi ser hur glada de blir, ögonen strålar inför tanken på att ha med sig julklappar hem. Många familjer har en mycket bekymmersam ekonomi. Pengarna räcker inte till det lilla extra som julmat och klappar, säger Elisabet Kling, diakon i S:t Nikolai församling och kyrkans samordnare av julklappsprojektet.

– I den mån det blir paket över används dessa under året. De går till bra ändamål, säger Elisabet Kling.

ANNONS