Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstadsbor har hört av sig till Halmstad energi och miljö, Hem,  när de sett papperspåsar med texten ”Fyll på med frukt, återanvänd som matavfallspåse” i matbutiker i Halmstad. Bild: Privat & Tomas Oneborg/TT
Halmstadsbor har hört av sig till Halmstad energi och miljö, Hem, när de sett papperspåsar med texten ”Fyll på med frukt, återanvänd som matavfallspåse” i matbutiker i Halmstad. Bild: Privat & Tomas Oneborg/TT

Påsinitiativet kan ställa till det i sopsorteringen

I samband med att plastpåseskatten införs och att plastpåsar blir dyrare från den 1 maj har flera butiker börjat erbjuda gratis papperspåsar vid fruktdisken. Något som kan få tråkiga konsekvenser i Halmstads sopsorteringssystem.

På papperspåsen som finns i flera av Coops butiker står texten ”Fyll på med frukt, återanvänd som matavfallspåse”. Ett klokt initiativ tänker säkert många, men på Halmstad energi och miljö, Hem, har varningsklockorna börjat ringa.

I Halmstad går det nämligen inte att använda en papperspåse till sitt matavfall, här används ett helt annat sopsystem.

Förstör i Halmstads sopsortering

– Problemet med en papperspåse som uppmanar kunden att använda den till matutsortering är att i Halmstad grundas matavfallsinsamlingen på ett system som heter optisk sortering. Då har vi i stället en grön plastpåse som man lägger matavfallet i, säger Åsa Montan, kommunikatör på Hem.

Det är upp till varje kommun att själv bestämma hur sopsorteringen ska gå till. Att använda en papperspåse till matavfall som slängs i en separat soptunna eller ett separat fack i soptunnan är vanligt. I Halmstad används ett annat system där matavfallet slängs i en speciell grön påse som läggs i samma soptunna som vanligt hushållsavfall. När Hem sorterar soporna går hushållsavfallet till fjärrvärme medan de gröna påsarna med matavfall åker på ett annat håll och blir biogas.

– Om man slänger papperspåsen i sin vanliga soptunna kommer den gå sönder, kanske redan i tunnan men framförallt i sopbilen. Då kommer papperspåsen inte med till biogasproduktionen och det blir jätteäckligt i soptunnan, säger Åsa Montan.

Generellt har Halmstadsborna bra koll på att det är den gröna plastpåsen som gäller för matavfall. Men nu oroar sig Hem för att Halmstadsborna blir förvirrade av texten på papperspåsen och tror att det är något nytt som Halmstad har börjat med.

– Det är fint av butikerna att erbjuda sina kunder ett alternativ till de tunna fruktpåsarna, de har absolut inte gjort något fel. Felet är att det står på påsen att den kan användas som matavfallspåse, säger hon.

Byter ut papperspåsarna

Just dessa påsar har bland annat funnits på Stora Coop vid Hallarna men plockades bort efter HP ringt upp. Coop har tagit fram två varianter av papperspåsarna, på den andra står det i stället "återanvänd påsen så mycket som möjligt innan du slänger den i brännbart".

– Det är egentligen den vi ska använda i vår butik. Det är ett rent fel från vår sida. Det vi gör nu är att vi plockar bort dem och beställer de andra påsarna, säger butikschef Joel Vallström.

Problemet uppmärksammades av Hem efter att flera Halmstadsbor har hört av sig om att de sett påsar med liknande text i flera olika matbutiker.

Plastpåseskatt

Från och med den 1 maj kommer plastpåsarna du bär hem dina varor i bli dyrare. En större plastpåse som finns vid kassan kommer kosta runt sju kronor och en tunn plastpåse som finns vid bland annat frukten kommer kosta ungefär 30 öre.

Syftet med skatten är minska användningen av plastpåsar. Målet är att minska förbrukningen från drygt 100 stycken per person år 2018 till max 40 plastpåsar per person till år 2025.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!