På spaning efter den bal som flytt

Det borde ha varit den stora dagen för de unga och vackra som skulle dansa sig ut i vuxenvärlden. Men entrén till Hotell Tylösand låg tyst och öde. En enda finklädd balgäst dök upp. En man med framtiden bakom sig.

ANNONS
LocationTylösand||

Class of 2020 förbannar med all säkerhet sitt öde. Varför skulle just de råka ut för en fucking jävla skitpandemi? Först en halv termin på distans. Och sedan varken studentbal eller ett ordentligt utspring som belöning för alla försakelser.

Balen för alla Halmstads gymnasieskolor var sedan länge bokad på Hotell Tylösand den 31 maj. Sedan kom beskedet: festen är inställd.

På spaning efter den bal som flytt skickade Hallandsposten en reporter till Tylösand ändå. Man får ju göra det bästa av situationen, och tidningens utsände har kokat artikelsoppa på tunnare spikar än så.

Som tidningens galapetter gäller det att vara välklädd. Kollegan Benjamin Troff assisterar med flugan. Det är ju han som lånar ut den.
Som tidningens galapetter gäller det att vara välklädd. Kollegan Benjamin Troff assisterar med flugan. Det är ju han som lånar ut den. Bild: Lina Salomonsson

”Jag är fett taggad.” Så sade en av studenterna i HP inför balen 2018. Undertecknad vill inte vara sämre och tänker tillbaka på min egen student 1985, medan flugan knyts inne i det helgtysta tidningshuset.

ANNONS

Studenten togs i Ängelholm och nog var vi taggade, även om ordet inte var uppfunnet då. Allt inleddes med en champagnefrukost som hette duga. Skamligt nog har detaljerna därför höljts i dunkel. Men ett av de minnesvärda inslagen var i alla fall dumpandet av en hel dunk golvrengöringsmedel i fontänen ”Druvan” i stadens centrala park.

Det skummade något oerhört. Rätt kul, faktiskt. Säg inget till min dotter. Hon tar studenten där nästa år.

En annan Halmstadstudent hävdade: ”Jag känner mig fabulous.” Jo, känslan känns igen när kavaj och fluga åker på. Lite snyggare än den där hoodien som jag brukar ha på jobbet. Man kanske borde lägga om stil nu när man fyllt 50? Eller 52 om man ska vara petig. Snart 53.

LÄS MER:Minns du balerna? Se bildspelen från tidigare år!

Vi fortsätter med visdomsord från gamla studentbalsartiklar ur HP-arkivet. ”En del har fått öva på vals och sånt”, berättade en tjej i fjol.

Jösses. I reporterbilen på väg mot Tylösand stelnar nästan blodet i ådrorna. Tur att det här inte är på riktigt, och tur att 1985 ligger långt bak i tiden. Att dansa vals så att någon ser det är en skräck. Har jag gjort det sedan jag tog studenten? Hoppas ingen minns hur det såg ut då.

ANNONS
Nämen vaf... Kavajen fastnar i limousindörren. Sånt får ju bara inte ske.
Nämen vaf... Kavajen fastnar i limousindörren. Sånt får ju bara inte ske. Bild: Lina Salomonsson

”Det är bra tryck, mycket ös.” Det där citatet från 2018 har över huvud taget ingenting med stämningen 2020 att göra. Det kan vi nästan lämna därhän. När undertecknad och fotograf Lina stiger ur vår limousin, en vit Volvo V40 strajpad med ”Hallandsposten” i blå bokstäver syns inte en käft vid Hotell Tylösand.

Några måsar skränar, men inga ungdomar.

En Halmstadstudent deklarerade för några år sedan att ”det gäller att hålla sig nykter till röda mattan”. Det klarar jag enkelt.

För känslans skull försöker jag ändå simulera att kavajen fastnar i bildörren. Sedan slänger vi ut en rödaktig filt så att jag ska få testa att snubbla på den där mattan – detta är nämligen sådant som riktiga studenter brukar oroa sig över. Skrattar måsarna? Eller är det inbillning?

Röda mattan. En dödsfälla. Lätt att snubbla på, fastän HP:s utsände är spik nykter.
Röda mattan. En dödsfälla. Lätt att snubbla på, fastän HP:s utsände är spik nykter. Bild: Lina Salomonsson

Vi åker hem till HP-huset under tystnad. Blev det här så lyckat egentligen? Strunt samma.

8 augusti ska Tylösandsbalen till slut hållas. Jag hoppas att studenterna kan hålla balstämningen kvar i sina hjärtan. Så att de kan oroa sig för att göra bort sig, känna sig fabulous och skapa ett ordentligt tryck. Och skaffa sig egna outplånliga minnen från studenten.

LÄS MER:Årets studentfirande hotas av corona: "Såklart tråkigt"

LÄS MER:Studentbalen flyttas till augusti

ANNONS