Verksamheten på laboratoriet är igång dygnet runt, alla dagar i veckan. Här jobbar 75 personer varav de flesta är biomedicinska analytiker. Personalen jobbar med provrör i stället för patienter och deras arbete är helt livsavgörande för många.
– 70 till 85 procent av alla kliniska beslut för behandling av patienter tas på laboratorieresultat. Då måste man kunna lita på det eftersom det är en så viktig del i att sätta en diagnos eller följa upp en behandling. Vi måste alltid ha väldigt bra kvalitet på det vi lämnar ut, säger Martin Samuelsson som är biomedicinsk analytiker.
LÄS MER: Brist på biomedicinska analytiker i Halland
Inne på labbet surrar maskinerna med varierande ljudnivå. För det otränade ögat är det kanske inte helt självklart att det är laboratorieinstrument, man hade nästan kunnat tro att man kommit in på en fabrik.
– Den här stora maskinen är vår automation. Hit kommer alla prover för att sorteras och komma vidare in på laboratoriet. Vissa prover åker automatiskt dit genom en bana som går hela vägen, berättar Karolina Nylén, också biomedicinsk analytiker, och visar upp den första stora maskinen.
Vården vill hela tiden ha mer och mer provsvar.
Maskinerna håller tempot uppe
Den avancerade utrustningen gör det möjligt att genomföra omkring 8 000 analyser på drygt 2 000 olika provrör varje dygn. Mycket sker automatiskt och svaren kan ofta skickas tillbaka till vårdavdelningen direkt.

– I vårt datorsystem finns gränsvärden som man beslutat om. Är värdet på analysen mellan x och y behöver inte en biomedicinsk analytiker bedöma resultatet, då släpps svaren automatiskt. Är det under eller över måste vi kontrollera värdet för att garantera att det är pålitligt, berättar Karolina Nylén och fortsätter:
– Det är tur att vi har autovalideringen för det skulle inte fungera om vi var tvungna att se varenda patientsvar.
LÄS MER: Här är labbet som tar emot covidprover
Utvecklingen i branschen står aldrig still. Martin Samuelsson minns hur mycket som hänt sedan han började jobba som biomedicinsk analytiker.
– När jag började 1989 var det fortfarande mycket manuellt arbete, man satt med provrör i vattenbad och så där. Sedan gick det väldigt kvickt. I mitten på 90-talet kom de stora analysmaskinerna, säger han.
– Nu kör vi ungefär fyra miljoner analyser per år i hela regionen, det hade inte funkat på det gamla sättet. Då hade man behövt fylla hela huset med biomedicinska analytiker och säkert inte lyckats ändå. Vården vill hela tiden ha mer och mer provsvar. Det är sällan vi plockar bort en analys utan mycket mer vanligt att vi lägger till fler, fortsätter Martin Samuelsson.
Vården baserats väldigt mycket på våra resultat och vi måste säkerställa att det blir korrekt.
Avgörande för vårdkedjan
På laboratoriet som tillhör klinisk kemi analyseras bara vätskor medan klinisk mikrobiologi undersöker virus och bakterier och avdelningen klinisk patologi och cytologi hanterar cell- och vävnadsprover. Varje år görs nästan fyra miljoner analyser på olika kroppsvätskor på labben i Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka.
– Det är absolut mest blod, nummer två är urin. Vi hanterar alla kroppsvätskor och en del ledvätskor. Också spinalvätska (ryggmärgsvätska), ascites som är vätska från bukhålan och pleuravätska från lungsäcken bland annat, säger Martin Samuelsson.
Olika analyser tar olika lång tid att göra. Vissa kan göras på några minuter men i regel ska labbet lämna resultat på akutbeställda prover inom en timme. Utan möjligheten att analysera prover skulle det vara omöjligt att bedriva en säker vård på sjukhuset konstaterar de båda biomedicinska analytikerna.
– Vården baseras väldigt mycket på våra resultat och vi måste säkerställa att det blir korrekt. Annars kan det bli väldigt fel, säger Martin Samuelsson.
Läs mer om vardagen på laboratoriet genom att bläddra i bildspelen! Artikeln är en del i en serie om verksamheterna bakom kulisserna på sjukhuset.
LÄS MER: Sjukhusköket serverar hundratals patienter varje dag
LÄS MER: Lokalvårdarna håller sjukhuset flytande
Fler nyheter om Halmstad hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här
Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!