OK09 är en rekordsegling på 300 sjömil, seglar mellan Göteborg och Karlshamn mellan 26 juni och 17 juli.
OK09 är en rekordsegling på 300 sjömil, seglar mellan Göteborg och Karlshamn mellan 26 juni och 17 juli.

På långseglats - med jolle

- Den ska ju till lantstället, svarar Anders Billing på frågan varför han och Michael Brunstedt väljer att segla OK-jolle från Göteborg till Karlshamn.

ANNONS
|

Det som började halvt på skoj när de hittade en OK-jolle i skogen har blivit ett semesteräventyr. Hittejollen har bytts ut mot två mer sjödugliga jollar som förstärkts för att klara de påfrestningar 300 sjömil innebär. Sedan i höstas har förberedelserna pågått. Inte bara båtarna har behövt förstärkning, att segla dem är fysiskt hårt och man måste vara smidig.

De fyra meter långa OK-jollarna är inte gjorda för långseglingar, den längsta seglatsen Anders, som till vardags arbetar med filmljud, och Michael, rekryteringskonsult, hört talas om var en tur runt Tjörn på 30 sjömil. För det mesta används de vid korta kappseglingar nära land.

ANNONS

Äventyret började dramatiskt med en utryckning från Sjöräddningen. Anders kapsejsade i den grova sjön i Kungsbackafjorden. Men räddningsaktionen med helikopter och ytbärgare var trots allvaret inte helt otrevlig.

- Det var en vacker kväll och en fantastisk känsla att bli uppdragen av ytbärgaren, säger Anders.

Jollen behövde repareras och stoppet i Bua blev längre än planerat men både Anders och Michael talar sig varma för den mottagning de fick.

- Vi hittade en båtbyggare som klev upp klockan åtta på söndagen för att hjälpa oss och fick låna en verkstad av en mekaniker, säger Michael.

Den 17 juli ska Anders, Michael och jollarna vara framme vid Anders landställe i Blekinge och äventyret ha nått sitt slut.

Men resan har även en annan dimension. En längtan efter det enkla efter att i många år seglat elektronikfyllda familjebåtar. Och att faktiskt genomföra projektet de planerat tillsammans, trots viss initial skepsis från fruar och barn.

ANNONS