Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Oviss väntan på nya barnavdelningen

Veckan före Lucia skulle ny inredning vara på plats på bibliotekets barnavdelning, enligt det senaste löftet från leverantören. Men även det har spruckit och nu är det oklart om barnavdelningen kan färdigställas före årsskiftet. Avdelningen, som stängdes före midsommar, kunde med facit i hand ha hållit öppet.

Delar av en möbel i form av en regnbåge står på ett i princip tomt golv inne på den avstängda barnavdelningen på stadsbiblioteket. Fyra månader efter stängningen står renoveringen fortfarande stilla i startgroparna.

Den efterlängtade nyinvigningen skulle ha hållits för över en månad sedan och nu verkar det osäkert om det blir klart före årsskiftet. Den senaste tidsplanen har spruckit och det finns ingen ny.

LÄS MER: Barnen på förskolan längtar efter bibblan

Så sent som för några dagar sedan var beskedet från den estländska entreprenören Fratelli Grupi att de skulle komma nästa vecka och arbetet skulle avslutas vecka 49, alltså veckan före Lucia. Men företaget har nu meddelat att man inte kan komma nästa vecka och det finns inget nytt datum.

– Vi hoppas kunna få till ett möte och få en ny tidsplan, säger Lena Roosberg, chef för bibliotekets barn- och familjenhet.

Hon förklarar att ytterligare en olycklig omständighet är att den person som har varit tolk och projektledare från företagets sida har slutat

Lena Roosberg har svårt att komma ihåg alla turer men säger att datum som man har kommit överens om hela tiden har flyttats fram.

– Först var det sagt att de skulle komma i juli, men datumet flyttades fram några veckor och så har det fortsatt.

Kommer det här att dröja in i nästa år?

– Jag vågar inte säga det ena eller det andra i nuläget, svarar Lena Roosberg,

Arbetet med den nya påkostade barnboksavdelningen skulle ha påbörjats i juli och varit klart i början av höstterminen för att drabba de unga besökarna så lite som möjligt. Men först i slutet av augusti levererades de första delarna av inredningen.

Nästa bakslag uppdagades direkt vid leveransen. Den nya inredningen höll inte måttet och den stämde inte överens med den prototyp som företaget hade levererat.

– Det var fel färg och delvis fel material, säger enhetschefen.

På biblioteket insåg man direkt att kvalitén på ytskikten inte skulle hålla för det slitage som möblerna utsätts för genom daglig lek.

Den estländska leverantören fick i uppgift att måla om det som inte hade levererats och åtgärda det som redan fanns på plats.

Lena Roosberg vet att barn och unga i hela kommunen längtar efter sin avdelning på stadsbiblioteket, som har varit stängd sedan före midsommar.

Det som har hänt är tråkigt för alla inblandade men det är förstås barnen som drabbas allra värst.

– Det är väldigt olyckligt. Vi har haft barnavdelningen stängd helt i onödan med facit i hand. Men vi planerade stängningen till sommaren eftersom det var då det drabbade minst, då vi har våra flesta aktiviteter under terminerna. Vi kunde ju inte veta att det skulle bli så här, säger hon och tillägger att höstens program för barn genomförs i andra delar av biblioteket och verkstadsbord har flyttats ut för att erbjuda aktiviteter, men det har visat sig vara svårt att nå ut med den informationen.

– Vi förlorar jättemycket på det här och barnen med.

Finns det någon möjlighet att bryta kontraktet och ta in en ny entreprenör?

– Alla tjänar på att de levererar och gör färdigt arbetet. Ska vi bryta kontraktet så blir det jurister och en lång rättsprocess följt av en ny upphandling och då kan det här ta ett år, säger Lena Roosberg.

HP har via e-post försökt nå leverantören med frågor om när de kan färdigställa uppdraget i Halmstad, men ännu inte fått svar.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!