Kvinna känner sig tvingad att flytta på grund av buslivet från BMW- och Mercedesägare som vansinneskör i centrum på kvällarna.
Efter att ha bott 19 år nära korsningen Hvitfeldtsgatan/Brogatan har nu Yasmine Möllerström och hennes chihuahua Chanel tröttnat på oväsenden från bilarna på kvällstid. Bild: Roger Larsson

Otryggheten på Brogatan gör att flera vill flytta

Yasmine Möllerström har tröttnat på alla bilar som på kvällstid samlas på Brogatan för att göra burnouter, stå på tomgång i timmar, orsaka pistolskottsliknande avgassmällar eller köra livsfarliga streetrace.
– Det känns jättesvårt att efter 19 år lämna en så här central och vacker lägenhet med kakelugnar och högt i tak – men nu ger jag upp, säger hon.

ANNONS
|

Som boende på Hvitfeldtsgatan, nära korsningen mot Brogatan, är Yasmine Möllerström van vid liv om kvällarna.

– Bor man så här centralt får man tåla att det inte är så tyst som på landet, säger hon och berättar om festglada ungdomar på helgerna eller om hotellgäster som på nattkröken ska ta sig hem till Hotel Amadeus.

Men i år och förra året har hon upplevt en stor förändring. På kvällstid samlas en massa bilar på Brogatan, ofta specialutrustade BMW och Mercedes, och för oväsen långt in på natten.

Utan ljuddämpare

Många gånger visar förarna upp sina fordon för andra och står och gasar med öppen motorhuv. Förbudet mot tomgångskörning i mer än en minut, som gäller i Halmstad, överskrids ibland med timmar. Det skriker om däcken när de gör rivstarter, så kallade burnouter. Vissa har ingen ljuddämpare. Och bland de värsta oljuden är när bilisterna orsakar medveten baktändning så att det smäller högt när det blir en förbränning i avgasröret.

ANNONS

Pistolskott

– Man hoppar ju till varje gång det låter som att det ekar pistolskott mellan husväggarna, säger Yasmine Möllerström, som nu beslutat sig för att flytta till en lugnare del av Halmstad.

Kvinna känner sig tvingad att flytta på grund av buslivet från BMW- och Mercedesägare som vansinneskör i centrum på kvällarna.
Yasmine Möllerström väljer nu en lugnare del av Halmstad, men måste göra sig av med en del när hon går från 136 kvadratmeter till 80. Bild: Roger Larsson

– Jag undviker numera att gå ut med min lilla hund om kvällarna eftersom jag blivit förföljd flera gånger, säger hon.

Blivit hotade

Flera som bor på Brogatan eller dess sidogator har berättat om liknande erfarenheter för HP. Bland annat har några som sagt ifrån när de sett brott mot regler och lagar blivit hotade. Ett par av dem är på väg att flytta, men de flesta är rädda för att träda fram i tidningen.

– Nu när det varit så varmt i sommar har det varit omöjligt att sova med fönstret på glänt, säger en av dem som tröttnat på att bo i området

Till skillnad från det vanliga nöjeslivet ska störningarna inte bara vara knutna till helgkvällar eller specifika för sommaren – utan de ständiga oljuden lär även finnas där en blåsig tisdagskväll på hösten.

Kontaktat kommunen

– Jag har skrivit till kommunen i ett par år och berättat om problemen, bland annat har jag kontaktat Jonas Bergman. Först skrev jag vänligt, sedan i affekt och till sist har jag blivit riktigt otrevlig eftersom jag känner mig desperat, säger en kvinna och berättar att flera hon känner är på väg att flytta.

ANNONS

– Polisen försöker komma hit så ofta de kan – och då försvinner omedelbart alla bilarna – men så fort poliserna måste rycka ut på något annat kommer bilarna direkt tillbaka, förklarar hon och efterlyser förbud mot privatbilar efter klockan 21 på Brogatan.

Kör på bussgatan

Det som oroar Yasmine Möllerström mest är när bilar eller motorcyklar tokaccelererar från korsningen vid Hvitfeldtsgatan ner mot Fridhemsparken.

– Det känns som en tidsfråga innan det händer en dödsolycka. En del kommer säkert upp i 100 kilometer i timmen och man vågar knappt tänka på vad som händer ifall någon förlorar kontrollen på en så liten gata, säger hon.

Farligt är det också när bilar fortsätter köra på bussgatan under Timmermansleden i riktning mot Brunnsåkersskolan.

– Tänk om det skulle komma en buss just när någon vansinneskör där, säger Yasmine Möllerström.

ANNONS