Just nu avråder Halmstads kommun från bad vid stranden i Laxvik. För höga halter av tarmbakterier har hittats i vattnet.
Just nu avråder Halmstads kommun från bad vid stranden i Laxvik. För höga halter av tarmbakterier har hittats i vattnet. Bild: Anders Andersson

Otjänligt vatten i Laxvik –kommunen avråder från bad

Kommunen avråder från bad vid stranden i Laxvik efter att höga halter av tarmbakterier hittats i vattnet.

ANNONS
|

Under sommaren tar kommunen regelbundet vattenprover vid de olika badplatserna i Halmstad. Det senaste vattenprovet i Laxvik visade på en hög halt av så kallade intestinala enterokocker, vilket är tarmbakterier.

Nu avråder Halmstad kommun från bad vid Laxviksstranden. De har även satt upp skyltar vid badplatsen för att informera om att vattnet är otjänligt.

Kommunen har tagit nya prover under torsdagen och väntar på svar för att se om vattnet fortfarande är otjänligt. Om det inte är det kan de häva badavrådan.

– Så fort vi får bättre prover så kommer vi att ta bort avrådan, säger Sofia Yngstrand, miljöingenjör på Halmstad kommun.

ANNONS

Att få svar på proverna kan ta några dagar.

– Det tar tid att få de här provsvaren för man odlar ju upp bakterierna. Men jag skulle tro att vi har det i början på nästa vecka, säger hon.

Om provet visar på fortsatt höga halter av tarmbakterier kommer de att ta ytterligare ett prov och låta avrådan ligga kvar tills det går bra att bada igen.

– Man ska helst inte få i sig de här bakterierna. Man kan bli lite dålig i magen och om man är lite känslig kan man också bli magsjuk.

ANNONS