Osäkert om vapenvila

Sent i kväll ska vapnen tystna i östra Ukraina, om parterna står vid sina ord. Men striderna fortsatte i går och ingen vet vad som händer om uppgörelsen från Minsk spricker.

ANNONS
|

”En strimma hopp”. Så beskriver Tysklands förbundskansler Angela Merkel överenskommelsen som, i bästa fall, gör slut på striderna som under tio månader krävt över 5 300 döda och nästan 13 000 skadade i östra Ukraina.

De senaste offren rapporterades i går. Båda sidor i konflikten anklagade varandra för att ha dödat civila.

–Vi kan se våldet som pågår just nu, trots att det borde vara en minskning av våldet för att vapenvilan verkligen ska fungera på söndag, sade Sveriges statsminister Stefan Löfven i en intervju med CNN i torsdags.

–Det finns många hinder kvar, tillade han.

Överenskommelsen i Minsk i torsdags kom till efter långa och hårda förhandlingar mellan ledarna för Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike. Den omfattar tretton punkter, i en årslång process som inleds vid midnatt mellan lördag och söndag med ett allmänt eldupphör mellan ukrainska regeringsstyrkor och pro-ryska rebeller. Därefter ska tunga vapen dras tillbaka och en buffertzon upprättas.

ANNONS

De proryska rebellerna har dock uttalat starka reservationer och lägger allt ansvar för utvecklingen på den ukrainska presidenten och regeringen i Kiev.

Enligt The Guardian försökte den ryske presidenten Vladimir Putin under samtalen i Minsk skjuta fram avtalet om vapenvilan i tio dagar för att proryska separatister skulle kunna inta staden Debaltseve, en viktig järnvägsknut som försvaras av 8 000 ukrainska soldater.

Detta ska ha framkommit när den tyska förbundskanslern Merkel, den franske presidenten Francois Hollande och Ukrainas president Petro Poroshenko kom från Vitryssland till Bryssel för att informera om förhandlingarna som ledde fram till överenskommelsen.

Vittnen till diskussionen, skriver The Guardian, sade att alla EU-ledare var skeptiska till om fredsplanen skulle lyckas, inte minst därför att Putin ska ha gjort klart att Debaltseve måste falla.

Han ska också ha sagt att separatisterna hade omringat staden och att de förväntade sig att ukrainarna skulle lägga ner sina vapen och ge upp.

Petro Poroshenko sade i går, i samband med ett besök hos soldater under utbildning:

–Jag vill inte att någon ska ha några illusioner så att jag inte betraktas som en naiv person: vi har fortfarande en mycket lång väg från fred.

ANNONS

Förre utrikesministern Carl Bildt skriver på sin blogg att Ryssland försöker konsolidera sin mini-stat och fortsätta destabilisera Ukraina.

Att det inte blev någon omedelbar vapenvila beror på att ”Ryssland intill dess vill fullborda sin militära offensiv kring Debaltseve, och totalt inringa och besegra de ukrainska trupper som finns där.”

Och man kommer, med all sannolikhet, att satsa de militära resurser som krävs för att uppnå detta, enligt Bildt.

Det skapar dessutom. tror han, ”ett klart bättre utgångsläge för fortsatta offensiva operationer längre fram.”

ANNONS