En sommarstad som Halmstad ställs under coronakrisen inför beslut hur man ska folksamlingar på stränderna under de varma månaderna.
En sommarstad som Halmstad ställs under coronakrisen inför beslut hur man ska folksamlingar på stränderna under de varma månaderna. Bild: Lina Salomonsson

Osäkert hur man kan och får ligga på stranden i sommar

Ute i den friska luften kan tyckas vara en av de säkrare platserna när pandemin nu har svept in, men när sommarvärmen kommer tenderar stranden att vara ett populärt tillhåll. Varken kommunen eller Livräddarna kan ge besked om hur man ska hantera folksamlingar där.

ANNONS
LocationHalmstad||

I södra Skåne talar man om att badvakter ska se till att även strandgäster och solbadare, enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer, håller avstånd mellan varandra på stranden, berättar Ystads Allehanda. I Halmstad återstår många frågetecken att räta ut inför sommarplanerna.

– Det finns inga beslut tagna ännu, säger förvaltningschef Anders Thorén angående badvakter.

Folkhälsomyndigheten ska komma med riktlinjer inför sommaren i slutet av maj och det är dessa Thorén ännu inväntar.

– Vi förbereder oss för att kunna hantera situationen och hoppas kunna erbjuda en så normal verksamhet som möjligt, säger han.

Badvakternas roll

Huruvida badvakternas rollbeskrivning kommer att vara en annan i Halmstad i år återstår att se, men att de ska arbeta för att strandbesökare ska följa Folkmyndighetens riktlinjer är en av lösningarna man tittar på.

ANNONS

– Vi kommer att ta ett beslut inom kort. Att badvakterna ska ha den rollen är ett alternativ eller om vi anser att skyltning är bättre, säger stadsträdgårdsmästare Sofia Warpman.

En annan aspekt som coronapandemin har fört med sig är hur man ska förhålla sig till serviceanläggningarna vid stranden. Bör städningen vara mer regelbunden i år?

– Vi vet inte hur läget kommer att påverka tillströmningen till stränderna, men vi förbereder oss för att kunna hantera den, säger Warpman.

Det som kan bekräftas i nuläget är att det på de tillgänglighetsanpassade stränderna Svärjarehålan och Östra stranden ska finnas badvakter från och med mitten av juni.

Livräddarna

Några som redan under förberedelserna inför sommaren har haft det kämpigt är Livräddarna Tylösand. Utbildningarna som de brukar ha på våren har inte ägt rum överhuvudtaget och kämpar med ett ekonomiskt stort tapp.

– Vi tar små beslut hela tiden, men vår ambition är att ha en bevakning, säger Peter Karlborg, ordförande i Livräddarna Tylösand.

En vanlig sommar kommer omkring 90 procent av livräddarna i Halmstad utifrån kommunen, vilket ytterligare försvårar att hitta kompetens under rådande reseavrådan.

– Vi behöver omkring 90 till 110 livräddare per säsong. Vår verksamhet är dessutom helt i frivillighetens tecken, säger Karlborg.

ANNONS

Kommunen ger bidrag till Livräddarna för att arbetet ska utföras.

– Om Livräddarna har problem lär de höra av sig, säger Sofia Warpman.

LÄS MER:Elisabeth Haglund: ”Läget är allvarligt, jag känner mig orolig”

ANNONS