Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ortsbor protesterar mot ny skola

Vänskapsskolans planer på att etablera sig i Oskarström möter motstånd. En namninsamling på nätet har på en vecka fått 139 underskrifter.

– Jag kommer gärna ner och träffar de här människorna, säger Sven-Erik Berg, rektor för motsvarande skola i Göteborg.

Friskolan Vänskapsskolan har sökt och fått Skolinspektionens tillstånd att etablera sig i Halmstad. Vilka lokaler som ska användas är inte klart men diskussioner pågår med ägarna till gamla Jutan i Oskarström, som är intresserade av att bygga om huvudbyggnaden för skolans räkning.

På nätet har det dock nu startat en namninsamling under parollen ”Nej tack till Vänskapsskolan i Oskarström". Personen bakom insamlingen vill inte framträda i Hallandsposten, men på webbsidan förklaras uppropet bland annat med "integrationspolitiska skäl” och att det tidigare riktats kritik mot de två skolor som ägarna driver i Göteborg. 

Bland de som valt att kommentera sin underskrift märks också en oro för att skolan ska ha kopplingar till islam och att det ska uppstå kulturkrockar i samhället.

”Det är våra barn som blir drabbade”, skriver någon. ”Har en misstanke om att Vänskapsskolan kommer att bedrivas som en religiös friskola” skriver en annan. Ytterligare några menar att skolan ”inte passar i Oskarström” eller kommer att "förstöra idyllen”. ”Skicka skiten till Tylösand”, lyder ett förslag.

Rektor Sven-Erik Berg tycker det är olyckligt att det skapats ett motstånd i Oskarström och att det går rykten om att skolan är religiös.

– Vår undervisning utgår helt från läroplanen och dess värdegrund. Jag är själv vanlig svensk, men har jobbat på skolan i fem år och ser att den fyller en jätteviktig funktion, säger han.

Han beskriver att Vänskapsskolan är öppen för alla elever, men att den huvudsakliga målgruppen är andra generationens invandare.

– Vårt söktryck beror till stor del på att föräldrarna känner sig trygga med att det finns personal på skolan som talar deras språk och förstår deras kultur. Vi är en av få skolor som lyckas få nästan alla elever godkända i alla ämnen och gör dem väl förberedda för teoretiska studier på gymnasiet. Något viktigare ur integrationssynpunkt kan jag inte tänka mig.

Namninsamlingen mot skolans etablering i Oskarström pågår också med hjälp av fysiska listor på olika platser i samhället.

– De som skrivit under namninsamlingen vill säkert ha respekt för sina åsikter, men de måste också vara beredda att visa respekt. Jag tror på dialog och kommer gärna ner till Oskarström, säger Sven-Erik Berg.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här