Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Oroväckande utveckling vid Vallåsskolan

Två gånger på två dagar har föremål placerats ut på vägen för att stoppa räddningstjänsten från att släcka bränder. – Vi är oroade över situationen, säger brandmästare Mattias Sjöström.

Flera gånger under våren och sommaren har Räddningstjänsten i Halmstad larmats ut till Vallås efter att containrar, soptunnor och mopeder som har stått i närheten av skolan har börjat brinna. Nog så allvarligt, men de senaste dagarna har man stött på än värre problem. 

Sent under söndagskvällen larmades räddningstjänsten till Vallås på grund av en brand, men på väg fram till platsen upptäckte man att någon hade blockerat vägen med ett träd. Och på måndagskvällen var det dags igen. Då hade någon eller några personer tänt eld på en förrådsbyggnad som finns i anslutning till Vallåsskolan – och dessutom hade man placerat ut både betongklumpar och spikband på vägen. Föremålen tros vara hämtade från något bygge i närheten.

– Det är oroväckande, säger Mattias Sjöström, brandmästare på räddningstjänsten, som inte känner till att något liknande har inträffat tidigare. 

– Att det ligger föremål på vägen en gång kan vara en slump men nu har det hänt två gånger. Vi kan inte veta säkert vad syftet är men vi ser det som troligt att föremålen har placerats på vägen för att hindra oss, fortsätter han. 

Att det förekommer skadegörelse på skolor i samband med loven är inget ovanligt. Statistiken visar att skolorna ofta utsätts i början eller i slutet av ledigheten, förklarar Sjöström, men då handlar det oftast om klotter eller glaskross. 

– Det finns ett samband mellan skadegörelse och bränder. Om skadegörelsen ökar kommer till slut bränderna – anlagda bränder är toppen på skadegörelsen. 

Trots försöken att stoppa räddningstjänsten har man kunnat släcka de senaste dagarnas bränder och fordonen har klarat sig utan skador – men utvecklingen oroar. 

– Steget är inte långt från att skolan börjar brinna och då blir det riktigt allvarligt, säger Mattias Sjöström. 

Bekymret med anlagda bränder – som även har drabbat andra skolor i Halmstad – hanteras på flera sätt, både polisiärt och från kommunens sida. Från räddningstjänstens håll vidtar man nu flera åtgärder för att försöka förhindra att en allvarligare brand inträffar.

– Vi skruvar upp känsligheten på brandlarmen så att de varnar för rökutveckling tidigare. När det kommer ett larm åker vi också ut med en större styrka. Tidigare har det kanske räckt med två man eller en släckbil, men nu får vi nog åka hela styrkan, säger Mattias Sjöström. 

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!