Fyllingefamiljen vill byta sin lägenhet och flytta till centrala Halmstad. Men deras skäl till lägenhetsbyte är inte tillräckliga slår Hyresnämnden fast.
Fyllingefamiljen vill byta sin lägenhet och flytta till centrala Halmstad. Men deras skäl till lägenhetsbyte är inte tillräckliga slår Hyresnämnden fast. Bild: Roger Larsson

Orolig familj nekas byta sin lägenhet

Bränder i området, stök, kastade ägg och personligt riktad förföljelse räcker inte som skäl när en Halmstadfamilj vill byta bort sin lägenhet på Fyllinge.

ANNONS
LocationFyllinge||

Familjen har hittat en lägenhet på Nissastrand, där hyresgästen är beredd att genomföra ett byte. Men HFAB, Halmstads fastighets AB, sade nej och hänvisade till lagkravet ”beaktansvärda skäl”.

Familjen motiverade med att deras dotter blivit orolig av stämningen där de bor, att hon känner obehag över att familjens lägenhet fått ägg kastade mot fönstren och att det stundtals varit stökigt med anlagda bränder på Fyllinge och att störningar till och med riktats direkt mot dottern.

Bränderna som inträffat i området är ett av skälen till familjens oro. Men Hyresnämnden nekar ändå lägenhetsbytet.
Bränderna som inträffat i området är ett av skälen till familjens oro. Men Hyresnämnden nekar ändå lägenhetsbytet.

Både pappan och mamman arbetar i centrum och känner att de snabbt skulle vilja kunna ta sig hem om dottern upplever obehag i hemmet.

Lägenheten och hyresgästen de vill byta med på Nissastrand är ungefär lika stor som den de har nu, drygt 80 kvadratmeter. HFAB har förklarat att man i sak inte har något emot att få hyresgästen på Nissastrand som ny hyresgäst.

ANNONS

Efter att familjen på Fyllinge överklagat HFAB:s nej till Hyres- och arrendenämnden i Göteborg visar det sig att även den prövningen går emot dem. I sitt beslut slår domstolen fast: ”Att ett område kan upplevas som stökigt är inte skäl att medge tillstånd för lägenhetsbyte.”

Inte ens om grannar stör är det skäl nog, i stället är det omständigheter som ska ”angripas på annat sätt”, förklarar domstolen och pekar på HFAB:s ansvar i den delen och att paret som vill byta lägenhet kan vända sig till Hyresnämnden för att få till ett föreläggande som tvingar hyresvärden att agera och få bort störningarna.

Hyresnämnden poängterar till och med särskilt att inte ens omständigheten att dottern mår psykiskt dåligt i den nuvarande lägenheten är skäl nog för att få genomföra ett sådant lägenhetsbyte.

ANNONS