Samhällsföreningen kallades till ett möte hos Halmstads kommun på onsdagskvällen, men fick lova att inte berätta det de fick höra innan kommunen själv hunnit gå ut med information.
Under torsdagen varnades så boende norr och väster om Trönninge kyrka för att använda egna brunnar eller vatten från Trönningeån och Kistingebäcken, i väntan på att det tas fler prover. Kommunen har också gjort ett brevutskick till ett 80-tal fastighetsägare som kan vara berörda av föroreningen.
– Vi vet inte exakt vilka som berörs och ber därför de som får brevet att återkoppla om de har egen brunn och hur den i så fall används. Så vitt vi vet så är alla utom en anslutna till det kommunala vattennätet och kan använda det vattnet istället. Nytagna prover visar att det kommunala dricksvattnet inte är påverkat, säger Tomas Sjöstedt, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Halmstads kommun.
LÄS MER: Varning för mycket höga halter av PFAS i Kistinge
Avråddes från att dricka brunnsvattnet
Den fastighet som inte har kommunalt vatten och som också ligger närmast Kistinge industriområde är Lilla Bjärbygården. Gården hyrs sedan åtta år av Björn Axell.
– De som bodde här före mig sa åt mig att inte dricka av brunnsvattnet, så det rådet har jag följt. Jag har ju sett att det blir grå fläckar när det torkar in, så jag har skaffat en dunk som jag fyller med kommunalt vatten på jobbet och har som dricksvatten, berättar han.
Själv har han funderat en del över närheten till Stena Recycling och hur olika bränder där kan ha påverkat grundvattnet.
– Stena är här med jämna mellanrum och tar vattenprover, men trots att jag bett att få se resultaten så har jag aldrig fått något. Då börjar man ju undra lite, säger Björn Axell.
Måste hitta orsaken till föroreningen
För ett par veckor sedan tog även det kommunala vattenbolaget, LBVA, prover från brunnen på Bjärbygården. Enligt kommunen så visar provsvaren inte på några förhöjda halter av PFAS.
Det beskedet har inte nått Björn Axell, men han välkomnar en djupare utredning av vad som har orsakat de höga halterna av PFAS i närområdet.
Göran Nilsson i Trönninge samhällsförening håller med:
– Det allvarliga är att det tar hundratals, kanske tusentals, år för PFAS att brytas ner. Allt som släpps ut bara ackumuleras, så man måste komma åt läckaget.
Utsläpp av PFAS har flera gånger tidigare uppmärksammats i både Sverige och internationellt. I Blekinge driver just nu 165 privatpersoner en process mot det kommunala vattenföretaget efter att det visat sig att deras dricksvatten innehållit höga halter av PFAS.
Läs mer: Nya bevis – rättegång om giftskandal skjuts upp
Fler nyheter om Halmstad hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här
Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!