Orättvist. Thomas Masson har skrivit avtal med Halmstads stadsnät, men retar sig på att Söndrum fått mer fördelaktiga villkor.
Orättvist. Thomas Masson har skrivit avtal med Halmstads stadsnät, men retar sig på att Söndrum fått mer fördelaktiga villkor.

Orättvisa villkor retar fiberkunder

”Alla ska få tillgång till vårt öppna lokala nät på lika villkor” heter det på Halmstads stadsnäts hemsida. Men de boende i Söndrum har fått ett specialerbjudande.

ANNONS
|

– Ett kommunalt bolag borde väl behandla alla lika. Vi är många som har reagerat på detta, säger Thomas Masson, boende i Holm.

Thomas var en av flera Holmbor som i maj deltog i ett informationsmöte med anledning av att Halmstads stadsnät vill dra in fiber i området. På mötet fick de bland annat höra att alla stadsnätets kunder har samma avtal och villkor.

– Men de ljög för oss. Halmstad är ju inte större än att vi nu har fått veta att de boende i Söndrum har fått ett särskilt erbjudande. Till skillnad från oss så slipper de slipper betala extra för grävning på tomten, håltagning i huset och själva installationen. Det är inte bara orättvist mot oss i Holm, utan mot hela Halmstad, menar Thomas Masson.

ANNONS

Fredrik Johansson är en av de boende i Söndrum som nu tecknat det fördelaktiga avtalet.

– Det är bara och tacka och ta emot. Men hade det inte blivit konkurrens i Söndrum så hade det nog aldrig hänt. Vi fick först samma villkor som alla andra, men när vi även fick ett erbjudande från Svenska stadsnät, så dröjde det bara ett par dagar innan det kom ett nytt från Halmstads stadsnät, berättar han.

Eric Ericsson, vd för Halmstads stadsnät, bekräftar att Söndrumsborna kan teckna ett avtal med särskilda villkor, men förklarar att det handlar om en försökskampanj.

– Våra konkurrenter har oftast en modell där grävpaketet ingår i priset och vi testar nu det i Söndrum. Vi ska sedan utvärdera och se om det attraherar fler kunder och om det är så vi ska jobba i fortsättningen.

Så grävning på tomten, håltagning och installation kommer inte att ingå i priset för övriga områden som nu ska teckna avtal?

– Nej, det här är som sagt en kampanj i Söndrum och en test av en annan modell. Kanske är det så att vi också ska gå över till att baka in allt i en engångskostnad, men å andra sidan har vi upplevt att många inte har råd att betala allt på en gång.

ANNONS

I Söndrum är det ju ytterligare ett bolag som erbjuder fiber. Är det konkurrensen som gjort att just Söndrumsborna fått ett kampanjerbjudande?

– Söndrum har hela tiden legat i årets utbyggnadsplan, men konkurrensen gör att vi måste anpassa oss. På Vallås tog Telia det mesta av området, så den affären kan man säga att vi förlorade.

I erbjudandet till Söndrumsborna nämns också att den tidigare 10-åriga bindningstiden nu är borttagen och att avtalet kan sägas upp med tre månaders varsel.

– Under förutsättning att man beställer en tjänst till sin fiberanslutning så slopar vi bindningstiden. Men det gäller för alla områden och även tidigare ingångna avtal, säger Eric Ericsson.

ANNONS