Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter en lång natt som expert i TV4:s studio ska nu USA-forskaren Frida Stranne få sova några timmar innan det är dags att ta plats i SVT:s studio. Bild: Johan Persson
Efter en lång natt som expert i TV4:s studio ska nu USA-forskaren Frida Stranne få sova några timmar innan det är dags att ta plats i SVT:s studio. Bild: Johan Persson

Opinionsinstituten sågas av Frida Stranne

– Vid valet 2016 var egentligen inte opinionsmätningarna så fel, det var snarare bedömarna som övertolkade dem, men i år ser det ut som om opinionsinstituten verkligen har misslyckats, säger USA-forskaren Frida Stranne från Halmstad.

Efter en lång natt i TV4:s studio, som expert under valvakan, konstaterar USA-forskaren Frida Stranne från Högskolan i Halmstad att det på morgonen är fördel Trump.

– Men det kan förändras eftersom vi måste invänta rösträkningen från Pennsylvania, Michigan och Winscounsin för att kunna säga något om utfallet av valet. Även Georgia kan göra skillnad till Bidens fördel, kommenterar hon till HP.

Stranne varnar även för att ett resultat kan dra ut på tiden eftersom det kan bli omräkning i någon jämn delstat och att det då även finns risk för en juridisk process.

Oavsett vilket kan man redan se att den stora ledning för Biden som länge rapporterats i opinionsmätningar inte stämmer med verkligheten. Även vid jämförelser med opinionssiffrorna om Clintons ledning över Trump 2016 har det pekats på att Bidens gap ner till Trump var så mycket större den här gången.

– Det är minst sagt anmärkningsvärt och dåligt att mätningarna haft så fel den här gången, säger Frida Stranne, som i år givit ut boken ”Supermakten – vad varje svensk bör veta om USA”.

Hur det än slutar så har Trump uppenbarligen lyckats skapa den där energin och entusiasmen i sin bas igen senaste veckorna.

– Hur det än slutar så har Trump uppenbarligen lyckats skapa den där energin och entusiasmen i sin bas igen senaste veckorna. Han har kommit starkt bara de senaste dagarna, säger hon till HP i en tidig analys innan hon ska sova lite för att orka sitta i ännu en tv-studio: nästa gång i SVT:s Agenda.

– Jag tyckte också att Trump gjorde en bra andra debatt sett till vad hans väljare vill höra. Många är tveksamma till nedstängningar och tycker att ekonomi är den viktigaste frågan.

Biden har mer förlitat sig på kritiken mot Trumps pandemistrategi, eller snarare bristen på en sådan.

När det gäller analysen av Bidens kampanj säger Frida Stranne att många har saknat ett eget budskap från hans sida, förutom att han velat ha bort Trump.

– Biden har mer förlitat sig på att kritiken mot Trumps pandemistrategi, eller snarare bristen på en sådan – och Trumps skrupellösa sätt att ljuga och vara oförskämd – skulle hjälpa honom att vinna. Det återstår att se om det har funkat.

I samband med att Trump på onsdagsmorgonen näst intill utropade sig till segrare, varnade han för att demokraterna vill fuska i valet genom att ”leta fram röster som kommit in för sent”. Trump deklarerade att han vill stoppa rösträknandet och är beredd att gå till Högsta domstolen för att få sin vilja igenom.

– Det är allvarligt att han sår ett tvivel kring rösträkningsprocessen på det viset, menar Frida Stranne.

Hans tweet ökar risken för att några av hans anhängare ska ställa till oreda.

Efter att Biden hållit ett tal på morgonen twittrade Trump att demokraterna försöker ”stjäla valet”, något som fick Twitter att märka inlägget med en varningstext om att tweeten kan vara ”vilseledande”.

– Hans tweet ökar risken för att några av hans anhängare ska ställa till oreda, kommenterar Frida Stranne.

LÄS MER: Så kan svenskar lära sig hur man tänker i USA

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här