Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild. Bild: Pontus Lundahl/TT
Genrebild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Omvårdnadspenning införs i Halmstad

Hemvårdsnämnden i Halmstad har fattat beslut om att införa tillfällig omvårdnadspenning så att anhöriga själva kan vårda sina nära och kära.

På onsdagens sammanträde fattade Hemvårdsnämnden beslut om att införa en tillfällig omvårdnadspenning i Halmstads kommun.

– Med anledning av coronaviruset, och att det är besöksförbud på boendena, så har vi sett att fler väljer att vårda sina anhöriga i hemmet, säger Ann-Charlott Mankell (M), ordförande i hemvårdsnämnden.

En enig nämnd stod bakom beslutet som innebär ett ekonomiskt stöd till anhöriga som ger vård i hemmet.

">
Ann-Charlott Mankell (M), ordförande i hemvårdsnämnden.
Ann-Charlott Mankell (M), ordförande i hemvårdsnämnden.

Det kan exempelvis handla om en familjemedlem, släkting eller god vän som utför insatser som hemtjänsten annars hade gjort.

Penningen kan beviljas om den som vårdar har ett stort merarbete och om vården inte är det som man normalt hjälper varandra med inom familjen.

– Det finns tre olika nivåer beroende på hur mycket man hjälper till. Om omvårdnad och tillsyn sker alla tider på dygnet kan man få omvårdnadspenning på 4 730 kronor, säger Mankell.

Bakgrunden till biståndsinsatsen är att minska trycket på hemtjänsten och att minimera risken för smittspridning inom hemvårdsnämndens verksamheter.

LÄS MER: Äldre med hemtjänst har smittats av corona

Förvaltningens kunder tillhör de utpekade riskgrupperna och genom att begränsa antalet hembesök kan man plana ut den så kallade smittkurvan.

Ersättningen går att söka under perioden 15 april–31 oktober och det sker på samma sätt som när man söker andra insatser inom hemtjänst.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här