Omställning till digitalt försämrar för långparkerare

I samband med att den fysiska 30-dagarsbiljetten för parkering försvann blev även förutsättningarna sämre för långtidsparkeringen. Numera måste man köpa biljett till en specifik gata eller parkeringsplats och får sedan parkera i mån av plats.

ANNONS
|

Den första april försvann möjligheten att köpa 30-dagarsbiljett för parkering i parkeringsautomaterna i Halmstad. Den som nu vill köpa biljetter för långtidsparkering hänvisas i stället till Halmstads kommuns hemsida där man kan köpa digitala biljetter.

Förändringen innebar dock vissa försämringar. När man tidigare köpte en biljett i automaten gällde den överallt i den zon som man hade betalat för. Numera köper man biljett för en specifik gata eller parkeringsplats och sedan får man stå där i mån av plats. Vissa av gatorna har en tendens att bli fulla vid vissa tidpunkter, vilket innebär att man då får hitta en annan plats och i så fall betala den vanliga avgiften.

ANNONS

Kommunen har dock infört ett maxtak för hur många digitala 30-dagarsbiljetter som får säljas för varje parkeringsplats för att köparna ska få en ärlig chans att hitta en ledig plats.

– Även om den bara gäller i mån av plats så är det ändå en förbetald biljett, så vi vill säkerställa att abonnemangskunder i de allra flest fall ska kunna hitta plats, säger Ulf Boberg, trafikingenjör på teknik- och fritidsförvaltningen hos Halmstads kommun.

Anledningen till att de fysiska 30-dagarsbiljetterna försvunnit är att man vill få bättre ruljans och färre bilar som bara tar upp plats.

– Vi vill undvika långa uppställningar på gatorna och frigöra platser för kunder och besökare. Egentligen borde 30-dagarsbiljett ha slopats för längesen, den var för bra, säger Ulf Boberg.

Den som köper boendeparkering centralt kanske noterar att ett par gator inte ingår i zonen, bland annat Brogatan i område väst och Norra vägen i område norr. Det beror på att kommunen vill ha en hög omsättning på de specifika gatorna för att gynna de lokala näringsidkarna.

– Det gäller affärsgatorna och ofta någon eller några tvärgator intill. Vi vill undvika längre uppställningar nära butiker där det behövs en omsättning på bilarna.

ANNONS