Omkomne fallskärmshopparen hedras av hopparvännerna och av kommunen

Olyckan i Örebro som krävde pilotens och åtta fallskärmshoppares liv uppmärksammas i Halmstad av både hopparvänner i fallskärmsklubben och av kommunen. En av hopparna, 37-årige Nils Westberg, var från Halmstad.

ANNONS
|

Olyckan i Örebro inträffade på torsdagen, förra veckan. Åtta män och en kvinna omkom när deras flygplan kraschade bara några få sekunder efter starten. Identifieringsarbetet av de omkomna pågick under några dagar och avslutades under helgen.

En av hopparna var Halmstadbon Nils Westberg, 37 år. Han var en mycket erfaren hoppare, med över 1 000 fallskärmshopp i bagaget.

– Halmstads fallskärmsklubb ska arrangera någon form av minnesstund för att hedra honom. Klubben har ännu inte bestämt tillfälle, men att det ska ske, säger Anna Oscarsson, kommunikationsansvarig för Svenska Fallskärmsförbundet.

Många kände honom

Halmstads fallskärmsklubb har bett henne att sköta mediekontakter efter olyckan. Klubben är inne i en generationsväxling och har för tillfället inte en så stark medlemsorganisation som tidigare.

ANNONS

– Jag är inte medlem i klubben just nu, men jag hoppar där i bland, säger hon och berättar:

– Formerna för minnesstunden är inte bestämda, men det var många som kände honom och är berörda av olyckan.

Två år sedan Umeå

Den 14 juli 2019 inträffade ännu en olycka med dödlig utgång när ett flygplan där det också var nio personer ombord störtade i Umeå. Den olyckan orsakades enligt haveriutredningen dels av att planet var lastat nära sin maxgräns och att det blev en hastig viktförändring ombord som piloten inte kunde parera när hopparna gjorde sig klara för uthopp.

Orsaken till olyckan i Örebro återstår ännu att utreda. Den inträffade som sagt mycket kort tid efter att planet lättat från marken. Riskerna inom fallskärmssporten diskuteras enligt Anna Oscarsson frekvent, men diskussionerna handlar till stor del om riskerna under det fria fallet och tiden när hopparna har vecklat ut sina skärmar.

– Det finns alltid med, men delen som berör flygning handlar oftast om vilken höjd man befinner sig på och vilken skärm man ska välja att dra om man tvingas hoppa ut, om man är uppe på tillräcklig höjd. Blir det fel på flygplanet tänker vi att man hoppar ut. Den här olyckan skedde så tidigt att man inte kunde hoppa och vid olyckan i Umeå överraskades alla av att det gick så snabbt. De var uppe på hög höjd, men ingen hann ta sig till dörren, säger Anna Oscarsson.

ANNONS

Flaggar på halv stång

Även Halmstads kommun planerar att uppmärksamma och hedra den omkomne hopparen Nils Westberg. Under torsdagen kommer man att hala de kommunala flaggorna till halv stång.

Svenska Fallskärmsförbundet kommer att följa haveriutredningen noga. Efter olyckan i Umeå anpassade man sina råd till hoppare.

– Skulle det visa sig att det är något vi kan komma åt genom att ändra våra regler gör vi det så klart, säger Anna Oscarsson.

Läs också: Flygexpert: Ovanligt allvarlig olycka

ANNONS