Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Omfattande renovering av tiovåningshus

Tiovåningshuset på Fredsgatan 19 ska totalrenoveras. Samtliga hyresgäster måste evakueras under en längre tid. Det som kallats HFAB:s ”flaggskepp” ska få en – delvis – ny kostym.

Tiovåningshuset på Fredsgatan 19 i centrala Halmstad stod klart 1963 och uppfördes av HFAB, där finns 36 fyrarumslägenheter och flera av hyresgästerna i huset har bott där under många år. Nu är det dock dags för en omfattande renovering, med byte av vatten- och avloppsstammar, elinstallationer, hiss, fönster, kök och så vidare. Även balkongerna ska byggas om och glasas in. Hyresgästerna måste evakueras under tiden, under tolv veckor kommer de inte kunna bo i sina lägenheter.

– Renoveringen har med fastighetens ålder att göra. Det är planerat underhåll av bland annat vatten- och avloppsstammar som behöver bytas ut efter ett visst antal år, säger Veronica Junblad, fastighetsutvecklingschef på HFAB.

Hyresgästerna har bjudits in till ett informationsmöte, där fastighetsbolaget berättade om planerna.

– I stort kan jag säga att det var positiva reaktioner. Sedan har vi förstås förståelse för att det finns en oro kring att man måste flytta ut under en längre tid och att detta kan kännas betungande för hyresgästerna. Men vi har tillsatt en byggprojektkoordinator som ska vara behjälplig med alla frågor oavsett karaktär, säger Veronica Junblad.

Får be om tillstånd

Det handlar alltså om tolv veckor som hyresgästerna måste evakueras, HFAB erbjuder ersättningslägenheter om man inte själv kan lösa boende under den tiden. Och för den som själv hittar boende ges ekonomisk ersättning. Fastighetsbolaget hjälper även till med flytten till ersättningslägenheten.

– Vi försöker erbjuda ersättningsIägenhet i närheten, så att omställningen för våra hyresgäster inte ska bli för stor. I dagsläget är det 23 hyresgäster som har sagt ja till renoveringen. Får vi inte svar eller nej från resterande, får vi be hyresnämnden om tillstånd att genomföra detta.

Förutom att renoveringen innefattar stora förändringar invändigt kommer den också påverka byggnadens utformning på utsidan. Bland annat ska balkongerna glasas in och breddas.

– Vi har varit i kontakt med Kulturmiljö Halland för att säkerställa att vi bevarar den speciella och fina byggnaden. Sedan kommer det ju att vara en byggarbetsplats under en längre tid, vilket kommer att påverka trafik och annat runtomkring.

Christina Lundqvist har bott på Fredsgatan 19 i två och ett halvt år tillsammans med sin man Lars Andersson. Hon välkomnar renoveringen, men uttrycker samtidigt en oro kring hur de äldre ska klara av evakuering och flytt.

Köket i Christina och Lars lägenhet är i behov av renovering. Bild: Johan Persson
Köket i Christina och Lars lägenhet är i behov av renovering. Bild: Johan Persson

– Det har funnits ett stort behov av renovering länge, något som vi har påtalat vid flera tillfällen. Så det är väldigt bra att de tar ett sådant här helhetsgrepp. Men jag har också förståelse för att de äldre i huset tycker att det ska bli kämpigt, de kanske har bott här i 30–40 år. Det är ju inte bara en flytt som ska göras, utan man ska också komma tillbaka hem, när allting kanske ser annorlunda ut mot vad man är van vid, säger hon.

Innebär en hyreshöjning

Christina Lundqvist har ännu inte löst frågan om evakuering, alltså var hon och hennes man ska bo under tiden som renoveringen pågår.

– Vi får se lite hur vi gör, vi har inte hunnit besluta om det ännu.

Planen är att evakuering och utflyttning från Fredsgatan 19 ska påbörjas i februari–mars nästa år, och att renoveringen ska vara klar under vintern 2021. HFAB räknar med en hyreshöjning på omkring 2 000 kronor i månaden när renoveringen är genomförd. En höjning som kommer att trappas in över tid samt förhandlas med hyresgästföreningen.

– Det är ett väldigt omfattande projekt, vilket innebär att man som hyresgäst får nytt kök, badrum och inglasad balkong. Det är flertalet standardhöjande åtgärder som resulterar i en hyreshöjning, säger Veronica Junblad.

Christina Lundqvist har förståelse för att hyran kommer att höjas. Men uttrycker samtidigt en oro kring att det kan finnas hyresgäster som får det svårt att klara ekonomin efter renoveringen.

– Det är absolut en del av åtgärderna som höjer standarden, men många av dem är också direkt underhåll. Och om vi får en höjning på omkring 30 procent, känns det väldigt kraftigt. Jag tror att det är flera av hyresgästerna som kommer få det svårt ekonomiskt och kanske måste se sig om efter andra alternativ, och så som bostadsmarknaden ser ut i dag är det ju väldigt tufft.

LÄS MER: Hyresgäst tvingades ha vardagsrummet som förråd

LÄS MER: Konstnärer utsmyckar Lundgrens trädgårdar

LÄS MER: HFAB rustar upp lekplatser för ”hemestern”

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här