Omfattande brand på återvinning

Det brinner på Stena recycling på Kistinge söder om Halmstad. Branden var till en början omfattande men senare under eftermiddagen var den under kontroll. Ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, utfärdades till följd av den giftiga röken men drogs senare tillbaka igen.

ANNONS
|

Den brand som SOS larmades om vid fyratiden på söndagsmorgonen var under kontroll kring klockan 16.45. Sedan klockan sex hade det då legat ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, om att hålla sig inomhus och stänga dörrar fönster och ventilation. Det avblåstes dock i samband med detta.

– Vi har täckt större delen av högen med sand, där har vi ett hörn kvar. Röken är tunnare och vinden är gynnsam så räddningsledaren bedömde att det inte längre är någon fara, säger Peter Stened.

Räddningstjänsten är dock kvar på plats även under kvällen och är fortsatt behjälpliga för företaget som täcker branden.

ANNONS

– Vi kommer så småningom lämna över helt till dem. Vi låter även texten om branden ligga kvar på kommunens hemsida för information.

Sju meter hög

När räddningstjänsten först kom fram till Stena recycling möttes de av en omfattande brand i en hög med elektronikskrot som var sju meter hög.

– Vi håller på och flyttar hotade fordon och försöker begränsa så att branden inte sprider sig till fler byggnader. Vi lägger på vatten och jobbar på flera fronter, sade Johan Wallin, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Räddningstjänsten kraftsamlade under natten och tidig morgon och hade till slut 12-13 enheter på platsen. Man fick bland annat förstärkning av flygplatsens bilar.

Vid 08.30-tiden påbörjade man ett försök att släcka elden med vatten, men försöket misslyckades.

– Det fungerade inte på grund av att det är så hög värme när det är elektronikskrot med metall som brinner, säger Peter Stened, vakthavande befäl hos räddningstjänsten.

Tar lång tid

Sedan bytte räddningstjänsten taktik och försökte med en torr släckning genom att täcka brandhärden med fyllnadsmassor.

– Vi lägger på massor med hjälp av verksamhetens hjullastare medan vi är behjälpliga med att dämpa branden under tiden. Det är en komplicerad brand, men den sprider sig i alla fall inte, sade Peter Stened.

ANNONS

Vid 11-tiden på söndagsförmiddagen påbörjades arbetet med att täcka brandmassorna, ett arbete som tar lång tid.

– Det är en väldigt stor hög och det är svårt att komma åt. Verksamheten håller på att köra med sin maskiner och vi är behjälpliga med branden, men arbetet kommer att pågå under hela dagen, sade Stened.

Mörkret försvårade arbetet för räddningstjänsten under natten och har gjort att de i ett tidigt skede inte haft någon överblick över hur branden betedde sig.

Trafikverket gick ut med varningar för att trafiken de intilliggande vägarna, riksväg 15, väg 581 och väg 552, kunde påverkas av den kraftiga röken. Den drogs tillbaka i samband med att VMA avblåstes.

Det går i nuläget inte att säga när branden kommer vara helt släckt.

Ingen person ska ha kommit till skada.

ANNONS