Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Omkring 400 förare har anmält sig till endurotävlingen på Östra stranden. Nu får de vänta till oktober. Bild: Johan Främst/TT Jörgen Alström/HP-arkiv
Omkring 400 förare har anmält sig till endurotävlingen på Östra stranden. Nu får de vänta till oktober. Bild: Johan Främst/TT Jörgen Alström/HP-arkiv

Omdebatterad endurotävling flyttas till hösten

Beach Race Enduro som var planerad att köras på Östra stranden nästa helg flyttas fram till hösten. Trots att Förvaltningsrätten slagit fast att det var rätt att ge dispens för tävlingen väljer man nu att avvakta. Anledningen är den oroande smittspridningen i Halland.

Förra veckan var det oklart om motorcykeltävlingen med flera hundra anmälda förare skulle kunna bli av den 20 mars. Länsstyrelsens beslut om att ge dispens mot terrängkörningslagen hade överklagats flera gånger och Hallands smittskyddsläkare ansåg att evenemanget var olämpligt. Nu har arrangörerna beslutat att flytta tävlingen till hösten.

LÄS MER: Bakslag för planerad endurotävling på Östra stranden

– Det beror framförallt på smittspridningen, överallt kan man läsa att det är som värst i bland annat Halland. Vi har varit i kontakt med smittskyddet flera gånger, de kan inte förbjuda oss men de rekommenderar oss att inte köra tävlingen, säger Elisabeth Perrone som arrangerar tävlingen tillsammans med föreningarna Lidköpings MCK och MCK Hallandia.

– Antalet anmälda har ökat och ökat, framförallt är det personer som kommer långväga från. Det är tillresandet som fick oss att tänka om, vi vill inte stå som skyldiga till någon smittspridning i Halmstad, fortsätter hon.

En annan faktor bakom flytten är att Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet, Svemo, beslutat att stoppa motortävlingar för barn och ungdomar efter nytt besked från Riksidrottsförbundet. Nu hoppas arrangörerna att i stället kunna hålla tävlingen i höst och att både ungdomar och vuxna då ska kunna tävla.

– En del av tävlingen försvinner vilket vi inte heller tycker är roligt. Ungdomarna är framtiden så det känns inte rätt att skala bort dem, säger Elisabeth Perrone.

Ett nytt datum för tävlingen är än inte spikat men målet är att den ska kunna gå av stapeln i oktober. De som redan anmält sig kommer få en startplats i höst i stället.

– Det är ju inte första tävlingen som flyttas under pandemin och det brukar vara ett antal som avanmäler sig. Vi hoppas de kommer tillbaka.

Förvaltningsrätten slår fast beslutet om dispens

Totalt överklagandes länsstyrelsens beslut om att ge dispens mot terrängkörningslagen åtta gånger. Flera av de som överklagade är personer som äger stugor vid stranden som ifrågasatte om det var lämpligt med en tävling både ur miljösynpunkt och med hänvisning till rådande pandemi.

Förvaltningsrätten i Göteborg har med sin dom nu slagit fast att det var rätt av länsstyrelsen att ge dispens för tävlingen vilket innebär att den skulle vara laglig att genomföra även nu i vår.

Länsstyrelsen i Halland har konstaterat att ”det planerade evenemanget inte är av sådan omfattning att det kan förväntas orsaka riksintressena någon påtaglig skada” eftersom det bara skulle köras motorcykel under en begränsad tid och att arrangörerna satt upp en rad försiktighetsåtgärder.

LÄS MER: Motorcykeltävling på Östra Stranden upprör närboende

LÄS MER: Expert: Motorcykeltävling stör inte fågellivet på stranden

Detta har hänt:

Tävlingen Beach Race Enduro var planerad att hållas på Östra stranden den 20 mars, runt 400 förare har anmält sig.

Tävlingen har fått dispens från terrängkörningslagen genom länsstyrelsen vilket gör det möjligt att köra på stranden där trafik annars inte är tillåten.

Eftersom tävlingen skulle vara publikfri faller den inte inom ramen för offentlig tillställning, därför är Folkhälsomyndighetens rekommendationer inget hinder. Tävlingen fick tillstånd till användande av offentlig plats genom polisen och kommunen som är markägare gav tillåtelse.

Flera stugägare på Östra stranden reagerade på att tävlingen kunde tillåtas och höjde sina röster i HP. Åtta överklaganden på länsstyrelsens beslut om dispens skickades in.

Smittskyddsläkare Maria Ryberg Mos som uttalade sig i HP ansåg att tävlingen var olämplig och inte följde Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Hon poängterade dock att varken Region Halland eller Folkhälsomyndigheten har mandat att stoppa ett evenemang.

Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet kom förra veckan med nya direktiv om ökade begränsningarna för att hålla tävlingar för barn och ungdomar.

Förvaltningsrätten gav länsstyrelsen rätt i beslutet om ge dispens.

Trots att tävlingen hade kunnat genomföras enligt lagen väljer arrangörerna nu att flytta fram den till hösten 2021 med anledning av hög smittspridning i Halland.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här