Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Oljeutsläpp i USA värre än befarat

Oljeutsläppet utanför Kaliforniens kust kan vara det värsta på 46 år. Räddningsarbetare gör nu vad de kan för att rädda miljö och djurliv.

Oljan täcker den populära badstranden Refugio State Beach i Santa Barbara. Utsläppet kan vara fem gånger större än vad som först befarades, enligt nyhetsbyrån Reuters.

- Det här är mer än en obekvämlighet, det är en katastrof, säger kommunalrådet Doreen Farr till Los Angeles Times.

Plains All American Pipeline, som äger rörledningen som brustit, uppger att över 400 000 liter olja kan ha läckt ut från ledningen som går parallellt med Highway 101 längs kusten. Sammanlagt är 14,5 kilometer av kustområdet drabbat. Ännu vet man inte hur allvarliga skadorna på djurlivet blir. Men räddningsarbetare försöker befria stränder och klippor från den klibbiga oljan.

- Det luktar som det man använder för att lägga vägar, säger Indianapolisbon Fan Yang, som kom för att beskåda förstörelsen, till nyhetsbyrån AP.

Läckan upptäcktes i tisdags och tog tre timmar att täta. Saken undersöks av transportdepartementet, som också ska ta ställning till om Plains kan ha brutit mot några föreskrifter.

Distriktschefen Darren Palmer säger att företaget tar allt ansvar för oljeutsläppet och även att det ska stå för alla kostnader.