Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lovisa Aldrin (L), Ella Kardemark (KD) och Jonas Bergman (M). Bild: Roger Larsson/Arkiv
Lovisa Aldrin (L), Ella Kardemark (KD) och Jonas Bergman (M). Bild: Roger Larsson/Arkiv

Olika bud från Allianspartier om gemensamt förslag med SD

Olyckligt och otaktiskt. Det tycker Lovisa Aldrin, ordförande för Liberalerna i Halmstad, om att hennes parti gör gemensam sak med SD, KD och M i migrationsfrågan. Ella Kardemark (KD) och Jonas Bergman (M) är dock positiva.

I helgen stod det klart att M, KD och L lägger fram ett gemensamt förslag om migrationspolitiken tillsammans med SD.

Partierna meddelar i ett pressmeddelande att det handlar om ett antal skarpa förändringar jämfört med regeringens migrationspolitik. Bland annat vill de se fler skärpta krav när det gäller anhöriginvandring, krav om försörjning samt krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för att få permanent uppehållstillstånd.

LÄS MER HÄR: Gemensamma utgångspunkter inför ett utskottsinitiativ

Lovisa Aldrin har inga synpunkter på innehållet i förslaget där mycket är in linje med det som hennes parti redan har lyft fram. Men hanteringen beskriver hon som olycklig.

– I vanliga fall hade vi lagt fram detta själva och sedan hade det varit upp till andra partier att ställa sig bakom det. Jag tycker att det är tråkigt att man väljer att göra på det här sättet eftersom migrationsfrågorna är känsliga i vårt parti, det finns en viss splittring och vi behöver jobba för att ena partiet. Med hänvisning till det blir det nästan lite okänsligt och otaktiskt att göra den här typen av förfarande, säger hon.

Inte närmat sig SD

Att partierna gör gemensam sak har väckt frågan om ett nytt blåbrunt block. Men Lovisa Aldrin ser inte att L skulle komma att ingå i ett sådant samarbete efter valet.

– Detta innebär inte att vi har närmat oss SD på något sätt som jag ser det. Vi hade ett partiråd där vi tog ställning i frågan och L vill inte sitta i regering med SD eller budgetförhandla med SD och då är det också svårt att komma fram till någon typ av överenskommelse likt januariavtalet med SD, säger hon.

Däremot ser hon en risk för att M och KD kan vara mer intresserade av ett samarbete med SD. En sådan eventuell regering skulle dock inte inverka nämnvärt på Alliansens fortsatta samarbete i Halmstad, menar hon.

– Det gick ju bra att göra januariöverenskommelsen på nationellt plan och ändå fortsätta med Alliansen i Halmstad, konstaterar hon.

KD och M positiva

Ella Kardemark, kommunråd för Kristdemokraterna i Halmstad, håller med Lovisa Aldrin om att man måste skilja på nationell och lokal politik. Hon är positiv till förslaget och ser inga problem i att KD gjort gemensam sak med SD.

– KD har sedan länge varit tydliga med att vi klarar av att prata med alla partier. Vi visar nu, inte bara med ord utan också med handling, att det går att lägga fram en brett förankrad migrationspolitik som sannolikt har stöd av tre fjärdedelar av riksdagen, uppger hon.

Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande, är inne på samma spår.

– Detta är det senaste i raden av exempel på att Moderaterna omvandlar ord till handling i löftet att söka majoriteter med alla partier för att få genomslag för moderat politik i enskilda sakfrågor. Sådana överenskommelser har gjorts både med V och SD och det uttalade syftet är att genomföra en politik som vi anser vara bättre än regeringens.

En ickefråga

Både Ella Kardemark och Jonas Bergman ser ett framtida regeringssamarbete med SD som en ickefråga.

– Partiledare Ulf Kristersson har varit tydlig med att Moderaterna inte vill bilda regering med SD, säger Jonas Bergman.

– KD går till val på att bilda regering tillsammans med Moderaterna, vilket är en linje jag fullt ut står bakom, säger Ella Kardemark.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här