Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Olika åsikter om storlek på nytt äldreboende

Åsikterna om hur det nya äldreboendet på Ranagård ska utformas går isär. Samhällsbyggnadsutskottet vill se ett stort boende med 120 platser, men hemvårdsnämnden varnar för en känsla av institution och vill ha ett mindre.

I en förstudie har två alternativ till äldreboende tagits fram. Det första alternativet går ut på att bygga ett med 60 platser, vilket var ursprungstanken, och komplettera detta med plusbostäder eller äldrelägenheter intill. Äldreboendet skulle då kosta 122 miljoner.

Det andra alternativet innebär att ett större äldreboende, med 120 platser, byggs. Detta skulle kosta drygt 235 miljoner.

LÄS MER: Äldreboende på Ranagård kan bli dubbelt så stort

Samhällsbyggnadsutskottet vill köra på alternativ två med hänvisning till att hemvårdsnämnden flaggat för att det framöver finns behov av ytterligare 60 platser i området Söndrum-Tylösand-Frösakull.

Ser risker

Men hemvårdsnämnden vill hellre ha ett mindre äldreboende på Ranagård och håller fast vid alternativ 1. Nämnden ser en risk i att ett för stort boende får en institutionell karaktär.

– Vi vill ha det så hemlikt som möjligt och stora annex och byggnader gör att det blir mer som en institution, säger ordförande Ann-Charlott Mankell (M).

Nämnden är också positiv till att det med ett mindre boende även finns utrymme kvar på fastigheten för att bygga plusbostäder, något som behövs i kommunen menar Mankell.

Inget behov

Dessutom, tillägger hon, finns det vare sig något behov av eller några pengar avsatta i budgeten för ytterligare 60 platser förrän 2025-2026, och äldreboendet på Ranagård ska stå klart redan 2023.

– Risken är då att personer i andra kommuner ansöker om att få flytta hit och då åker vi på kostnaden, och det är inte så det är tänkt. Man måste lyssna på hur behovet ser ut, säger Mankell.

Politikerna i hemvårdsnämnden var eniga i sitt beslut att förorda alternativet med ett mindre boende.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här