”Olagligt kött säljs i handeln”

Flera livsmedelsbutiker i Halmstad säljer kött från utländska grisar som har fått sin svans kuperad.

ANNONS
|

– ICA, Coop, Axfood och Bergendahls säljer massor av olagligt producerat griskött i sina butiker. Det är upprörande att de inte lyfter ett finger för att bli anständiga, säger veterinär Bo Algers, professor i husdjurshygien vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

I Sverige, liksom inom övriga EU, är det förbjudet att klippa svansen av smågrisar. I många EU-länder bryter man dock systematiskt mot förbudet.

I Danmark tillåts till exempel kupering ”vid behov”, vilket i praktiken betyder i 98 procent av fallen, enligt Bo Algers.

– Det är bara i Sverige, Finland och Litauen som man alltid låter grisarna behålla svansen.

Skälet till att svansarna kuperas är att grisar som lever trångt och inte får utlopp för sina behov av att böka kan börja nafsa i varandra i svansen av frustration. Detta gör ont, och kan också leda till att djuren får bölder som påverkar köttet.

ANNONS

Istället för att kosta på djuren mer plats och halm på golvet som de kan böka i, väljer flera producenter att klippa av grisarnas svansar i förebyggande syfte. Då kan de inte bita varandra, även om djurens stress finns kvar.

Bo Algers beskriver kuperingen som djurplågeri.

– Kuperingen gör ont både när den sker och under resten av livet, eftersom stumpen som blir kvar är väldigt känslig för beröring.

Trots EU:s förbud mot att klippa av knorren finns det gott om kött från stympade grisar i de svenska butikerna. Bo Algers är djupt kritisk till att handeln inte säger stopp.

– Det här handlar om kött från grisar som är uppfödda i strid med EU:s regelverk. Jag kan inte förstå att butiker som ICA och Coop kan sänka sig till att sälja det olagliga köttet och inte ha minsta synpunkter på hur man behandlar de här djuren.

Han berättar att flera klädbutiker, bland annat H&M, Lindex och MQ, för en tid sedan valde att ta bort kläder från plågade angora- kaniner ur sitt sortiment.

– Butikerna kände att medborgarnas förtroende för en miniminivå av anständighet var viktig. Men i livsmedelshandeln väljer man att ha kvar det olagliga köttet och framhåller istället att man även kan köpa svensk gris av god kvalitet.

ANNONS

I ett öppet brev till ICA, Coop, Axfood och Bergendahls uppmanade Bo Algers nyligen livsmedelsjättarna att ta bort allt kött från kuperade grisar ur sitt sortiment. Annars befarar han att den svenska grisnäringen kommer att slås ut.

– Den svenska grisnäringen har stått som föredöme i EU. Den visar att man kan åstadkomma bra djurvälfärd samtidigt som man har en effektiv köttproduktion. Men det importerade, olagliga grisköttet tar över allt mer.

Att lägga över ansvaret på konsumenterna tycker han är fel. Konsumenter vet ju sällan att det billiga, utländska grisköttet i många fall kommer från djur som har stympats.

– Handeln har ett ansvar att inte sälja det här köttet. Man borde hålla sig för god för det, säger han.

ANNONS