”Olika verksamheter verkar välja olika lösningar. Ambulansen har sin variant på skydd, personalen på akuten en annat och IVA en tredje. Vi har nu jättemånga medlemmar som hör av sig och undrar varför det är så här”, säger Margot Kamruddin, tf ordförande på Vårdförbundet Halland.
”Olika verksamheter verkar välja olika lösningar. Ambulansen har sin variant på skydd, personalen på akuten en annat och IVA en tredje. Vi har nu jättemånga medlemmar som hör av sig och undrar varför det är så här”, säger Margot Kamruddin, tf ordförande på Vårdförbundet Halland. Bild: Roger Larsson/Arkiv

Oklarheter kring skyddsutrustning oroar vårdpersonal

Vilket skydd ska vårdpersonalen använda för att inte riskera att smittas av coronaviruset? Frågan verkar inte ha något enkelt svar.
– Det här skapar en stor oro bland våra medlemmar, säger Margot Kamruddin, tf ordförande på Vårdförbundet i Halland.

ANNONS
|

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar fortfarande långärmade skyddskläder och munskydd i kontakt med coronasmittade patienter. Enligt nya direktiv från Folkhälsomyndigheten räcker det däremot med skyddsförkläde utan ärm och i många regioner används inte heller munskydd som standard.

Många vårdanställda har tolkat detta som att arbetsgivarna sänkt säkerhetsribban och kopplar det till den befarade bristen på skyddsutrustning i Sverige. På bara några dagar har Facebookgruppen ”vägrasänkahygienkraven” fått närmare 50 000 medlemmar och många inlägg vittnar om oro och ilska.

Även i Halland märks en förvirring kring vad som gäller:

– Här har vi än så länge ingen brist på skyddsutrustning, men olika verksamheter verkar välja olika lösningar. Ambulansen har sin variant på skydd, personalen på akuten en annat och IVA en tredje. Vi har nu jättemånga medlemmar som hör av sig och undrar varför det är så här. Det skapar en stor oro, säger Margot Kamruddin.

ANNONS

Nationellt vände sig Vårdförbundet på onsdagen till Folkhälsomyndigheten och krävde att man förtydligar sina riktlinjer och förklarar varför de inte helt stämmer överens med WHO:s. Även Margot Kamruddin menar att myndighetens rekommendationer måste vara övertydliga och att Region Halland i sin tur måste följa det som sägs där.

– Det här är den stora frågan för våra medlemmar nu. Vi har framfört det till arbetsgivaren och upplever att vi har en bra dialog. Det handlar ju om en pandemi som ingen av oss har varit med om tidigare.

Också Hallands Läkarförening följer frågan om skyddsutrustning med stort intresse.

– Enligt den information jag fått så har Halland skyddsutrustning för en månad framåt, så det är inte det akuta bekymret. Däremot är det viktigt att den personal som jobbar nära de här patienterna har ett adekvat skydd och här vill vi att försiktighetsprincipen ska gälla. Det här är så nytt och det finns inte tillräckligt med kunskap, så vi vill att det ska vara ett så heltäckande skydd som möjligt, säger ordförande Anders Jönsson.

Han poängterar att all vårdpersonal naturligtvis inte behöver samma skydd:

– Jobbar man på en vårdcentral och patienten inte har hosta eller feber så är det en helt annan sak än om man jobbar på akuten, IVA eller de nya vårdavdelningar som inrättats för patienter med covid -19.

ANNONS

Till skillnad från Vårdförbundet, som bland annat organiserar sjuksköterskor, upplever han inte att läkarföreningens medlemmar är särskilt oroliga för bristande skyddsutrustning. Däremot signaleras oro för att personal nu omplaceras och förväntas arbeta med helt nya patientgrupper:

– De som är vana att arbeta i öppenvården kan känna oro för att arbeta inom slutenvården, som har andra rutiner. Alla vill kanske inte heller, men det här är ju av nöden tvunget, konstaterar Anders Jönsson.

Enligt Region Halland pågår just nu ett arbete med att uppdatera rutinen för skyddsutrustning i Halland. Arbetet uppges vara klart under torsdagen.

ANNONS