Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två år efter mordförsöket kände offret plötsligt igen skytten, utanför en affär i Landskrona. Osannolikt, anser Hovrätten och avfärdar mannens uppgift som en efterhandskonstruktion.
Två år efter mordförsöket kände offret plötsligt igen skytten, utanför en affär i Landskrona. Osannolikt, anser Hovrätten och avfärdar mannens uppgift som en efterhandskonstruktion.

Offret för mordförsöket kände plötsligt igen skytten – ”osannolikt” anser Hovrätten

I sista minuten kunde offret för mordförsöket på Östergård peka ut skytten. Han hade råkat möta honom utanför en Ica-butik i Landskrona. Men Hovrätten avfärdar det som ”osannolikt” och en efterhandskonstruktion. Domen på tolv års fängelse för skytten står fast.

Offret har fått beskriva mordförsöket gång på gång sedan händelsen i juni 2019. Det enda han kunnat säga om skyttarna är att han ”fokuserade på pistolen”. Skyttarnas utseende har varit okänt, med undantag för uppgiften om något rött på den ene skyttens kläder.

När offret nu plötsligt kunde peka ut skytten, mer än två år efter mordförsöket på innergården på Carl Kuylenstiernas väg, betraktar Hovrätten det som en märklig efterhandskonstruktion. Enbart ett försök att få den utpekade 31-åringen fri. Okänt varför.

Målet om det uppmärksammade mordförsöket togs upp i Hovrätten efter att den dömde 31-åringen yrkat på att frikännas helt och hållet. Tingsrätten fällde honom för brottet och dömde honom till tolv års fängelse.

I princip står hela domen mot 31-åringen fast efter Hovrättens prövning, påföljden ändras inte och det är bara i bedömningen av hur utsatt offrets kamrat var som får Hovrätten att justera delen kring mordförsöket. Kamraten anses i stället ha utsatts för ett grovt olaga hot, inte ett mordförsök.

Undkom med en hårsmån

Det beror i huvudsak på att kamraten i princip inte kunnat ge några detaljer kring händelsen och att han inte upplevt sig utsatt på samma sätt som den man som beskrivs som offer för det väpnade angreppet.

Vid mordförsöket sköt två beväpnade män minst sju skott mot offret och dennes kamrat. Rekonstruktionen av händelsen visar att offret undkom med en hårsmån att träffas av kulorna.

Hovrätten delar tingsrättens uppfattning, att syftet med skjutningen var att beröva offret livet och att det ”förelegat en konkret fara för brottets fullbordan.”

31-åringen var en av skyttarna

Hovrätten skriver också i sin dom att man efter en sammanvägning av bevisen som lagts fram i målet och framför allt kopplingen till 31-åringens fingeravtryck, som hittades på ett cigarettpaket på skjutplatsen, kommer fram till att 31-åringen var en av skyttarna.

Däremot ser Hovrätten inte något lika starkt bevisvärde i de avkodade EncroChat-meddelandena, bara att 31-åringen är den man som skrivit i chatten att han inte vill bli ”utpekad som skytt”.

Delen som gäller hans grova vapenbrottet ändras inte heller.

Däremot friar Hovrätten den medåtalade mannen, som i tingsrätten dömdes för att ha varit med och försökt påverka målet genom att plantera ett vapen som inte gick att använda. När det plötsligt hittades kunde 31-åringen ”bevisa” att det var ett obrukbart vapen som polisens spanare såg honom ta emot.

Kvar i häktet

Hovrättens slutsats efter att man kommit fram till att åklagaren inte lyckades bevisa sin tes är att åtalet för grovt skyddande av brottsling ska ogillas. Hovrätten anser inte att den medåtalade kan knytas med styrka till den avkodade Encrochatten.

Hovrätten beslutar dessutom att 31-åringen ska vara kvar i häkte fram till dess att fängelsestraffet får verkställas.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här