Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Personalansvarsnämnden anser att officeren – förutom brotten mot säkerhetsbestämmelserna – ”hanterat Försvarsmaktens resurser i form av ammunition på ett nonchalant och oekonomiskt vis”. Bild: Anders Holmer
Personalansvarsnämnden anser att officeren – förutom brotten mot säkerhetsbestämmelserna – ”hanterat Försvarsmaktens resurser i form av ammunition på ett nonchalant och oekonomiskt vis”. Bild: Anders Holmer

Officer som sparkat iväg handgranater får löneavdrag

Försvarsmaktens personalansvarsnämnd ser allvarligt på att en officer vid Lv 6 bröt mot säkerhetsbestämmelserna när överblivna handgranater sparkades ut i en sjö. Enligt nämnden var det extra allvarligt att han gjorde det inför värnpliktiga – och han får nu 20 dagars löneavdrag.

HP har tidigare skrivit om händelsen. Först i somras, när verksamhetssäkerhetsofficeren vid Lv 6 gjorde en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket om att övningsledaren kraftigt åsidosatt säkerhetsbestämmelserna så att såväl värnpliktiga som officerare ”satts i stor risk att skadas svårt”.

LÄS MER: Brister i säkerhet med skarpa handgranater utreds – värnpliktiga på Lv6 i stor fara

Därefter när chefen för Lv 6, överste Mikael Beck, anmälde övningsledaren till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd. Regementschefen skrev att den anmälde är en av de mest erfarna övningsledarna på Lv 6 och såg officerens stora kunskaper om ammunition och säkerhet som en förklaring till hans ”norm- och reglementsglidning”.

LÄS MER: Övningsledare anmäls för att ha sparkat iväg handgranater

Den anmälde själv har under utredningen skyllt sina fel på att han blivit så erfaren att han ”genar i kurvorna”.

I personalansvarsnämndens beslut kan man nu läsa att officeren gjort sig skyldig till ”en tjänsteförseelse som inte är ringa” och att han därför ska straffas med 20 dagars löneavdrag.

”Amerikansk patron ur”

Som HP berättat tidigare blev så kallade chockhandgranater över vid den aktuella övningen – men i stället för att återlämna dem till förrådet beslutade sig övningsledaren för att destruera dem. Enligt utredarna gjorde han en ”amerikansk patron ur” – ett uttryck som står för att man gör sig av med all ammunition som återstår.

Han tog då med sig fyra värnpliktiga och en biträdande, yngre övningsledare till en sjö.

Bröt mot lång rad punkter

I beslutet räknar personalansvarsnämnden upp en lång rad punkter i säkerhetsbestämmelserna som officeren bröt mot.

Bland annat var det fel att låta värnpliktiga kasta handgranater i en sjö, att inte se till att alla hade rätt skydd på sig och att åskådare fick stå för nära kastaren.

Allvarligt var också att han och den biträdande övningsledaren kastade handgranater samtidigt, samt att de sparkade iväg apterade handgranater ut i sjön.

Tvingades springa därifrån

Vid ett tillfälle misslyckades till och med den biträdande övningsledaren – som sagt att han kände sig tvingad att lyda sin äldre, överordnade – med sin spark. Hans spark träffade inte bättre än att granaten bara hamnade två meter bort, i stället för ut i sjön, och eftersom det inte fanns något skydd tvingades han springa därifrån medan den detonerade bakom honom.

Nämnden konstaterar dessutom att den anmälde har ”hanterat Försvarsmaktens resurser i form av ammunition på ett nonchalant och oekonomiskt vis”.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!