Odlingslotter får vårkänslorna att spira

Vad gör man om man bor i lägenhet, men längtar efter att få sätta fingrarna i vårvarm jord? Svaret kan vara att hyra en odlingslott i ett av de många områden som vuxit fram i Halmstad.
– Nu under pandemin har det här varit vår räddning, säger Irene Bergman, som hyr en lott på Norra utmarken.

ANNONS
|

I Halmstad finns ett tiotal odlingsföreningar som hyr mark av kommunen och sedan i sin tur hyr ut den till hugade odlare (se faktaruta). De flesta har styckat upp marken i 100 kvadratmeter stora lotter, men hos en del går det bra att hyra en halv lott.

Odlingslotterna är utspridda i många olika områden, från Andersberg och Fyllinge till Norra utmarken och Eketånga.

Irene Bergman förklarar att odlingslotten blivit en perfekt lösning på hennes trädgårdsabstinens.

– Vi har haft tre hus, men flyttade sedan till lägenhet. Efter ett tag kände jag att, nej, jag måste ha något litet, förklarar hon och säger att lotten också varit en räddning från tristessen under pandemin.

ANNONS

Maken Klas håller som bäst på att skruva ihop en kombinerad sittbänk och växtställning som inhandlats på IKEA. Här ska antingen vindruvor eller rosor få klättra på sidorna.

– Och titta, där har vitlöken kommit upp. Det är det som är så härligt. Det har alltid hänt något när man kommer hit. Nu ska vi sätta olika sorters kål – grönkål, spetskål och svartkål, säger Irene.

Tillfredsställande att odla själv

På en annan odlingslott är Antje och Anders Stenberg i full gång med att planera och så.

– Det är lättare att säga vad vi inte odlar, skrattar Antje och börjar uppräkningen; potatis, bönor, morötter, betor, örter, lök, sallad ...

– Ja, vi är självförsörjande på grönsaker. Det är verkligen tillfredsställande att äta sådan som man själv odlat, säger Anders.

På en tredje lott håller Susanne Uhrberg på att sätta upp ett vindskydd av bambu. Hon berättar att hon är ganska nybliven lottägare och som bäst håller på att bestämma vad hon ska så och plantera.

– En fikahörna måste man ju ha om man ska vara här hela dagarna, så det är det jag fixar nu. Sedan blir det nog mycket ätbart och lite snittblommor. Tänk så mysigt att sätta ihop en korg med egenodlat när man ska gå bort, säger hon.

ANNONS

Stort intresse för lotterna

Norra utmarkens odlingslotter ligger naturnära och lantligt. På Andersberg är det istället bara några meter mellan odlingsområdet och bostadshusen och även här är vårsådden i full gång.

– Det här är andra året som vi har odlingslott och nu har vi lärt oss vad som fungerar. Zuchini och gurka växer jättebra här, men inte tomater. De behöver nog ett växthus, säger Fawaz Abo Alzahab.

För dagen håller han och sönerna på att bygga ett växtstöd till de nysådda bönorna.

– Vi har även sått spenat och persilja. Det känns bra att odla själv, säger Fawaz.

Intresset för odlingslotter verkar ha exploderat och flera föreningar uppger att alla deras lotter är uthyrda. Den som vill ställa sig i kö kan kontakta respektive förening. Mer information och kartor finns på Halmstads kommuns hemsida.

Fakta: Odlingslotter i Halmstad

För tillfället finns nio koloniföreningar I Halmstad som hyr mark av kommunen och sedan sin tur hyr ut odlingslotter till intresserade.

Lotterna finns runt om i hela kommunen, exempelvis på Andersberg, Fyllinge, Frennarp, Mickedala, Norra utmarken, Snöstorp, Vallås och Eketånga.

Priset för att hyra 100 kvadratmeter varierar mellan 200 och 450 kronor om året.

På de flesta lotter får man inte bygga något, men enstaka föreningar tillåter redskapsbod eller växthus.

ANNONS