Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen tar signalerna om mc-gänget Satudarah på allvar. ”Etablerar de sig här hamnar det högt upp på vår prioriteringslista.” förklarar Krister Adolfsson, biträdande chef för polisområde Halmstad. Bild: ROBERT VOS
Polisen tar signalerna om mc-gänget Satudarah på allvar. ”Etablerar de sig här hamnar det högt upp på vår prioriteringslista.” förklarar Krister Adolfsson, biträdande chef för polisområde Halmstad. Bild: ROBERT VOS

Nytt kriminellt mc-gäng etableras i Halmstad

Kriminellt belastade i Halmstad har täta kontakter med kriminella gänget Satudarah MC. Uppgifter till HP beskriver att de förbereder en egen avdelning här.

Polisen i Halmstad har sett personer med koppling till Satudarah i Halmstad flera gånger under de senaste åren. Men ännu har man ingen bekräftad, detaljinformation om gänget har egen koppling till Halmstad.

Kriminellt mc-gäng

– Vi har sett personer här i Halmstad, första gången vi såg dem var för två år sedan. De har varit här på besök. Det här är ett kriminellt gäng, men jag skulle bli förvånad om det är någon av dem som har körkort för motorcykel. Jag tror i alla fall inte att de kan enas kring att de har ett gemensamt mc-intresse, säger kommissarie Krister Adolfsson, som är biträdande chef för polisområde Halmstad.

Han är tydlig med att det rör sig om en kriminell organisation, som samlar medlemmar i ett kriminellt syfte.

– Och så tar de på sig en mer eller mindre mytomspunnen väst för att ge ytterligare tryck bakom detta, det är min uppfattning, säger han.

Polisen vill inte få hit Satudarah

Han kan inte avskriva det tidigare etablerade mc-gänget Bandios ifrån Halmstad.

– Vi har ju fortfarande Bandidosaktiva som bor i Halmstad, vi har Hells Angels-aktiva också som bor här. Men de har ingen skylt uppe och så länge de inte har någon officiell klubblokal i Halmstad så är det ju bra. Och vi har ju inget intresse av att få hit Satudarah, naturligtvis. Sedan vet jag inte om de har för vana att skaffa sig lokaler och sätta upp skyltar heller, fortsätter Krister Adolfsson.

Högt prioriterat för polisen

Halmstadpolisens kunskaper om Satudarah MC är begränsad.

– Jag har sett någon dokumentär om dem, jag ser också det som dyker upp i olika medier och så grundar sig min kunskap om dem i det faktum att de dykt upp i Halmstad några gånger.

– Min uppfattning om Satudarah är mest att det är ett gäng kriminella som hänger på sig en väst för att skaffa sig lite mer våldskapital. Det handlar inte om något av det som exempelvis Hells Angels och i viss mån också Bandidos står för, Satudarahs kan nog låna ut västen till en kompis som behöver kunna driva in en skuld. Västen ger dem ett hotkapital som är ganska rejält, resonerar Krister Adolfsson och försäkrar:

– Skulle det bli aktuellt att de etablerar sig här hamnar det högt upp på vår prioriteringslista.

”Uttalar mig inte”

Inom polisens Region Väst är Sven Lindgren en av de som arbetar med kartläggning och kontroll av bland annat kriminell gäng. Han bekräftar att Satudarah MC ska betraktas som ett kriminellt gäng, att de nåt upp till de kriterier som EU satt upp för organiserad brottslighet.

– De etablerade sig i Sverige 2013, det är ett kriminellt mc-gäng. Motorcykeln är en del i det hela, men inte den viktigaste för dem. Men jag vill inte uttala mig om de håller på att etablera sig i Halmstad eller inte, säger Sven Lindgren.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här