Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Kristin Nilsson (M) är besviken på att hennes parti bara ”körde ett spel för galleriet” när det gjordes intervjuer bland dem som ville bli ordförande i hemvårdsnämnden. Bild: Jari Välitalo
Ann-Kristin Nilsson (M) är besviken på att hennes parti bara ”körde ett spel för galleriet” när det gjordes intervjuer bland dem som ville bli ordförande i hemvårdsnämnden. Bild: Jari Välitalo

Nytt fulspel när Mankells ersättare skulle utses

Ann-Charlotte Mankell (M) hoppade av politiken för att hon tröttnat på fulspelet. Men när Moderaterna utser hennes efterträdare till ordförandeposten i hemvårdsnämnden tycker Ann-Kristin Nilsson (M) att det åter handlar om fulspel.
– Att jag blev kallad på intervju var bara ett spel för galleriet eftersom Mikaela Waltersson tydligen redan bestämt vem det skulle bli, säger hon.

HP skrev i september om hur Moderaternas gruppledare i Halmstad, Ann-Charlott Mankell, hoppade av alla sina uppdrag och med omedelbar verkan lämnade politiken. Bakom sig hade hon bland annat 20 år i kommunfullmäktige och 11 år som ordförande i hemvårdsnämnden.

LÄS MER: Ann-Charlott Mankell (M) hoppar av i protest mot ”fulspel” kring sparkade kvinnor

– I HP:s granskning av hur man sparkade vd:arna på både Hem och HFAB känner jag igen mycket från fulspelet kring hemvårdschefen Jennie Vidal. Jag vill inte längre vara en del av detta, förklarade Mankell.

LÄS MER: M-ledningen: ”Det har inte förekommit något fulspel”

En av de tre inom Moderaterna som anmält intresse för att ta över ordförandeklubban i hemvårdsnämnden är Ann-Kristin Nilsson, som har 15 års erfarenhet av just den nämnden.

LÄS MER: De är redo att ta över Mankells olika uppdrag

De andra två är Josefine Green, ordförande för Destination Halmstad och ledamot i kommunfullmäktige, samt Ewa Sjögren, ledamot i socialnämnden och ersättare i kommunfullmäktige.

Jag förstår inte meningen med att kalla alla oss tre på intervjuer om partiet redan bestämt vem de ville ha.

– Men jag förstår inte meningen med att kalla alla oss tre på intervjuer om partiet redan bestämt vem de ville ha, säger nu Ann-Kristin Nilsson.

– Josefine berättade att när hon anmälde sitt intresse så sade Jonas Bergman åt henne att det redan var klart att Ewa Sjögren skulle bli ordförande – eftersom Mikaela Waltersson ville det, förklarar hon.

Men varför skulle ett regionråd som Mikaela Waltersson lägga sig i hur partiet formerar sig lokalt i kommunen?

– Ingen aning, men jag tycker det här är ytterligare ett exempel på fulspel.

Ann-Kristin Nilsson reagerade redan när hon var på intervjun över att frågorna som hon fick från Moderaternas gruppstyrelse (Jonas Bergman, Carl-Johan Berthilsson, Louise Uvenfeldt, Andreas Bergman och Anna Fallkvist) enbart handlade om socialnämnden.

– De tryckte på hur viktigt det är att hemvårdsnämnden samarbetar med socialnämnden, men jag förklarade att det är helt olika lagstiftningar som gäller beroende på om man är under eller över 65 år, säger hon.

Stormigt möte

När Moderaternas fullmäktigegrupp träffades i måndags kväll blev det ett stormigt möte då Ann-Kristin Nilsson tog upp frågan om varför det genomfördes intervjuer om det ändå redan var bestämt att ordförandeposten skulle gå till Ewa Sjögren.

I omröstningen som följde vann sedan Sjögren över Nilsson med 8–2, så att det blir hon som föreslås som hemvårdsnämndens ordförande när kommunfullmäktige på torsdagen tar upp frågan.

Jag orkar inte bli inblandad i sådana här saker. Vad som än har hänt, måste man kunna lösa det internt inom partiet.

HP har kontaktat Josefine Green för att höra om hon kan bekräfta att Jonas Bergman sagt att det var bestämt redan före intervjuerna.

– Jag orkar inte bli inblandad i sådana här saker. Vad som än har hänt, måste man kunna lösa det internt inom partiet, säger hon.

LÄS MER: Fler kvinnor svingar klubban i nya styrelser

Vill du dementera det som du uppges ha berättat om Jonas Bergman?

– Jag vill inte säga någonting. Ann-Kristin har ju yttrandefrihet, men jag vill inte vara en del av någon pajkastning. Jag vill bara ha ett demokratiskt parti med öppenhet.

Fast är det inte just bristen på öppenhet som Ann-Kristin Nilsson är kritisk till?

– Jag förstår om hon känner sig orättvist behandlad, men jag vill inte gå ut och diskutera sådant här offentligt, säger Josefine Green.

Övervägde att hoppa av

Ann-Kristin Nilsson berättar för HP att hon i den omedelbara besvikelsen övervägde att hoppa av sitt uppdrag i hemvårdsnämnden.

– Men det är så många från förvaltningen, nämnden och partiet som hört av sig och uppmuntrat mig att fortsätta. I grunden känner jag ju engagemang för de här frågorna, säger hon.

LÄS MER: Jennie Vidal bryter tystnaden: ”Jag har aldrig fått någon mer förklaring”

LÄS MER: ”Alla chefer som fått sluta vet varför”

LÄS MER: Så fick hemtjänstchefen Jennie Vidal bära hundhuvudet

LÄS MER: Politiskt spel om vem som ska ta över efter Jonas Bergman

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!