Man i Halmstad utsatt för bedrägeriförsök
Det är inte ovanligt att telefonbedragare riktar in sig mot äldre personer och uppger sig ringa från myndigheter. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Nytt bedrägeriförsök – här är polisens tips

Med jämna mellanrum uppmärksammas olika metoder som bedragare använder sig av. Ibland låtsas de ringa från en myndighet, ofta från ett välkänt företag eller bank eller till och med uppger sig för att vara en släkting.

ANNONS
|

Under torsdagen upprättade polisen i Halmstad en anmälan om försök till bedrägeri. En man i 65-årsåldern slog larm efter att han fått flera samtal och börjat ana oråd.

Tre olika kvinnor hade vid tre olika tillfällen ringt mannen och presenterade sig som företrädare för olika myndigheter, bland annat premiepensionsmyndigheten och polisen. De bad mannen legitimera sig med bank-id, efter det tredje tillfället valde han att kontakta polisen.

Ett av polisens första råd för att skydda sig mot telefonbedrägerier är att aldrig logga in med sin bankdosa eller bank-id uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig. Det samma gäller koder och andra känsliga uppgifter som inte ska lämnas ut till någon annan.

ANNONS

I fallet med 65-åringen legitimerade han sig som kvinnorna ville vid två tillfällen, men det är oklart om han blev bestulen på några pengar. Polisen har upprättat en anmälan om försök till bedrägeri.

Tips – så skyddar du dig mot telefonbedrägerier:

Logga aldrig in på din bankdosa eller mobila bank-id på uppmaning av någon som ringt upp dig.

Lämna aldrig ut dina koder eller annan känslig information över telefon.

Lägg på luren eller be om att få ringa upp på ett nummer som du känner till om du är osäker på om personen som ringt talar sanning.

Att personen som ringer dig har personliga uppgifter om dig behöver inte betyda att personen känner dig, mycket information finns att hitta på nätet.

Gör alltid en polisanmälan om du misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeri och kontakta din bank omgående.

Källa: Polisen

LÄS MER:Telefonbedragare utger sig för att vara barnbarn

ANNONS