Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Nytt äldreboende präglas av lokalhistoria

På äldreboendet i det nya bostadsområdet fjärde kvadranten på Fyllinge är inte allting nytt, nytt och nytt. På väggarna hänger närområdets historia prydligt inramat, det ska finnas något som alla kan relatera till.

Bygget av det nya äldreboendet med 54 lägenheter på sex avdelningar som drivs av omsorgsföretaget Norlandia är klart. En handfull personer har redan flyttat in och under de kommande veckorna kommer lika många till packa upp sina flyttkartonger i sina nya hem.

– Det ska inte vara för snabb inflyttningstakt. Man ska kunna ta hand om de som flyttar in och har lämnat sina hem, säger Dusanka Reljanovic som är regionchef för Norlandian och ansvarig projektledare.

När HP tar en titt på det nya bygget visar Dusanka Reljanovic stolt upp tavlorna som pryder väggarna i korridorerna och samlingsrummen. Inför öppningen har man samarbetat med Hallands konstmuseum för att sätta en lokalhistorisk prägel på boendet.

Gamla gårdar har gett namn

Från början var det tänkt historikern och intendenten Johan Dahnberg skulle hjälpa till att ta fram namn till de sex avdelningarna, men det resulterade även i en samling bilder och historiska texter.

Avdelningarna är döpta till Brogård, Norrlyckan, Röinge, Stjernarp, Tofta och Tollarp efter gamla gårdar och byar i området. Inspirationen är hämtad från ett historiskt material från 1700-talet.

– Det första som föll i min skalle var ett konstigt källmaterial som heter ”Hallands landsbeskrivning 1729”. Det var till en nytillträdd landshövding som ville veta allt om Halland. Var folk bodde, hur gårdarna såg ut, vad de odlade, berättar Johan Dahnberg.

På varje avdelning finns en förstorad bild från respektive gård med en tillhörande text som berättar om platsen. I korridorerna hänger både nya och gamla bilder från Halmstad. I ett rum hänger en häftig bild från en konsert med Gyllene Tider och i ett annat finns en drygt 100 år gammal bild på Fyllinge gamla skola.

– Det ska väcka någonting. Antingen en exotisk känsla eller en igenkänningskänsla, säger Johan Dahnberg.

De boende ska bestämma över slutresultatet

Utöver att varje avdelning får egen fotokonst och historia finns det också ett unikt rum på varje våning. På bottenvåningen finns ett samlingsrum med en brasa, en trappa upp finns biblioteket och på andra våningen kommer snart ett gym inredas med träningsredskap.

Avdelningarna är till en början inredda på samma sätt, efterhand kommer de anpassas efter vad de boende önskar berättar Dusanka Reljanovic.

Rummen som väntar på inflytt är nästan tomma. En säng med tillhörande sängbord är de enda möblerna, utöver det finns ett litet kök och ett rymligt badrum.

– Vi är alla taggade på att göra stans bästa äldreboende, säger verksamhetschef Kristina Johansson.

LÄS MER: Klart vem som driver boende på Fyllinge

LÄS MER: Nytt äldreboende på Fyllinge

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!