Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för kommunens äldreboende, är positiv till att snart kunna erbjuda äldre att få ta med sina husdjur.
Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för kommunens äldreboende, är positiv till att snart kunna erbjuda äldre att få ta med sina husdjur. Bild: HP/Arkiv

Nytt äldreboende byggs med plats för husdjur

Snart blir det möjligt att ta med sig hund eller katt vid flytt till ett kommunalt äldreboende. 20 av lägenheterna på Ranagårds äldreboende ska byggas med uteplats och kattlucka.
– Det är helt suveränt att vi kommer att kunna erbjuda detta, säger verksamhetschef Ana Maria Chrysoulakis.

ANNONS
|

Äldreboendet som ska uppföras i den nya stadsdelen Ranagård kommer till en början att erbjuda 60 platser. Nu har hemvårdsnämnden beslutat att det ska bli ett konceptboende med tema husdjur.

LÄS MER:Klart: Äldreboende med 60 platser byggs på Ranagård

– 20 lägenheter på markplan ska vara inhägnade med uteplats så att vovvarna kan vara utomhus. Vi vill också att dörrarna på markplan ska förses med kattlucka, säger Ann-Charlott Mankell (M), ordförande.

Lättare process med nytt boende

Hon berättar att kommunen till och från har diskuterat möjligheten att låta äldre ta med sig sina husdjur till ett boende.

– Det har man gjort i andra kommuner, men här har inställningen mer varit att det inte går på grund av allergirisken. Men när vi nu tog upp frågan igen så tyckte Ana Maria Chrysoulakis att det är klart att det går, så då bestämde vi detta och det känns jättebra.

ANNONS

Att Ranagård är på planeringsstadiet gör processen enklare än om kommunen skulle tillåta husdjur på ett redan befintligt äldreboende menar Ann-Charlott Mankell.

– Nu kan vi planera utifrån detta och även ha med det när vi rekryterar. Det ska framgå tydligt när vi annonserar efter personal att det är tema husdjur som gäller här. Vi tänker då att vi nog får personal som gillar djur, säger hon och tillägger:

– Det känns toppenbra det här, man ska inte behöva skiljas från sitt husdjur när man flyttar in på ett äldreboende.

Kvalitet och välbefinnande

Ana Maria Chrysoulakis instämmer.

– Det här blir helt suveränt och när vi väljer att göra det på det här sättet så vet alla från början vilka förutsättningar det finns. Detta är en kvalitetshöjande åtgärd, det handlar mycket om välbefinnande för våra kunder att vi kan erbjuda detta, säger hon.

Var gränsen ska gå för vilka husdjur som blir möjliga att ta med är inte klart än. Däremot är inte tanken att personer med allergier ska utestängas från Ranagårds äldreboende.

– Husdjur kommer att få vara i dessa 20 lägenheterna och på uteplatserna, när det gäller kök och andra hygienutrymme finns det väldiga restriktioner, säger Ann-Charlott Mankell.

Ranagårds äldreboende ska upphandlas under året och förhoppningsvis stå klart till 2023.

ANNONS

LÄS MER:80 nya digitala terapidjur till Halmstads äldreomsorg

ANNONS