Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Både Brunnsåkersskolan och Furulundsskolan har svårt för att ta emot fler elever under resten av skolåret.
Både Brunnsåkersskolan och Furulundsskolan har svårt för att ta emot fler elever under resten av skolåret.

Nyinflyttade får inte plats på skolor i centrum

Nyinflyttade kommer i nuläget inte att kunna erbjudas plats på vissa skolor i centrum på grund av att de är fulla. I stället hänvisas de till Klaraskolan, Östergårdsskolan, Kärlekens skola eller Söndrumsskolan.
– Vi behöver ha den här lösningen under en kort period, säger Lovisa Aldrin (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Tre centrala skolor har svårt för att ta emot nya elever under resten av skolåret meddelar barn- och ungdomsnämnden. Orsaken är en stor inflyttning till centrum.

Både Furulundsskolan, som är en F–9-skola, Brunnsåkersskolan, som är en 4–9-enhet och Slottsjordsskolan, som är F–3-skola, är fulla.

Lösningen blir att nyinflyttade i stället erbjuds plats på en annan, närliggande, skola. De fyra skolor som är aktuella är Klaraskolan, Östergårdsskolan, Kärlekens skola/Stenstorpsskolan och Söndrumsskolan.

– Vi brukar inte ha jättestor inflyttning under terminen så detta kommer inte att beröra särskilt många individer, kanske tio-tolv elever. Men vi behöver ha en plan om situationen uppstår, säger Lovisa Aldrin.

Det tillfälliga regelverket gäller endast innevarande läsår, påpekar hon.

– Vi ser inte i dag att vi behöver fortsätta med den här lösningen till hösten. Dessutom kan familjer som flyttar inom kommunen välja att ha kvar sina barn på den gamla skolan om de vill under en termin, säger Lovisa Aldrin.

Elever som hamnar på en närliggande skola kan byta till den som ligger närmst när möjlighet finns, men har också rätt att gå kvar på den närliggande om man hellre vill det.

Är det inte oroande att det är så här pass fullt på skolorna i centrum?

– Jo, och det har vi varit tydliga med, att vi är oroliga över skolorna i centrumområdet. Det finns behov av fler permanenta lösningar och vi har påtalat behovet av en ny grundskola vid Kattegattgymnasiet och i anslutning till Folkparken. Klaraskolan är ju bara en tillfällig skola, men utan den skulle vi inte klara oss. Och jag kan inte ens tänka på vad vi skulle ha gjort om vi inte fått behålla paviljongerna på Furulundsskolan, säger Lovisa Aldrin.

LÄS MER: Högsta instans ger grönt ljus för paviljonger

Hon tillägger också att en ny Östergårdsskola är på gång, liksom Ranagårdsskolan även om nämnden önskat att den skulle stå klar lite tidigare.

LÄS MER: Östergårdsskolan rivs för nybygge i tre våningar

LÄS MER: Allt krut ska läggas på den nya skolan på Ranagård

– Så även om det är trångt på vissa skolor nu så ser vi att det är under en övergående period, säger hon.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här