Team. Per Steneryd och Rita Bergström kommer att jobba i team på länets fyra mottagningar för sprututbyte. Först ut att öppna är mottagningen i Halmstad som ska ligga vid Nyhems vårdcentral.
Team. Per Steneryd och Rita Bergström kommer att jobba i team på länets fyra mottagningar för sprututbyte. Först ut att öppna är mottagningen i Halmstad som ska ligga vid Nyhems vårdcentral.

Nyhems vårdcentral blir först med sprututbyte

IVO har gett Region Halland grönt ljus för att köra igång med sprututbyte. Verksamheten drar igång under mars i anslutning till Nyhems vårdcentral.

ANNONS
|

Som HP tidigare berättat blir Halmstad först ut i länet med att erbjuda missbrukare att i vårdens regi byta ut begagnade sprutor. För några dagar sedan kom tillståndet från IVO som gör att verksamheten kan starta.

Avsikten har hela tiden varit att erbjuda sprututbyte på en centralt placerad vårdcentral.

– Det är förhållandevis anonymt eftersom många besöker vårdcentralen för att få olika typer av vård, säger Tommy Rydfeldt (L), ordförande i driftnämnden närsjukvård.

I Halmstad håller lokaler på att iordningsställas i anslutning till Nyhems vårdcentral.

– Vår målsättning är att vi ska komma igång under mars månad, säger Karin Borgman Remse, områdeschef för Vårdcentralen Halland.

ANNONS

Syftet med sprututbyte är att nå drogmissbrukare som kanske inte hade sökt sig till vården annars och bygga upp ett förtroende för att på sikt hjälpa dem att ta sig ur sitt missbruk.

– Vi kallar detta lågtröskelverksamhet och det är ett bra ord. Få beställer tid på en vårdcentral för att ta sig ur sitt missbruk, det är hög tröskel. Här kan man få ett förtroende och till slut kanske man då ber om hjälp, säger Tommy Rydfeldt.

En annan tanke är att begränsa smittspridning.

– Vi vill få bort smutsiga och smittade sprutor. Minst 70 procent av alla intravenösa missbrukare är smittade med hepatit C och det finns även hiv i denna grupp, säger Tommy Rydfeldt.

Senare i år kommer sprututbyte även att erbjudas på ytterligare tre vårdcentraler i Falkenberg, Varberg och Kungsbacka. Två personer har knutits till verksamheten – Rita Bergström, specialistsjuksköterska och Per Steneryd som är medicinskt ansvarig läkare.

Teamet kommer att jobba på samtliga länets fyra mottagningar, som ska ha öppet vardera en dag i veckan,och även samarbeta med hela vårdkedjan inom närsjukvården som finns kring missbruk.

En uppskattning är att det finns mellan 100-200 intravenösa drogmissbrukare i länet.

– Men vi vet också att det finns ett stort mörkertal, säger Per Steneryd.

ANNONS

Sprututbytet sker i samarbete med bland annat kommunerna, psykiatrins missbruksvård, infektionskliniken, polisen och Hallands brukarförening. Totalt beräknas verksamheten med sprututbyte kosta 1,2 miljoner per år för Region Halland.

ANNONS