Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

NyFiket – caféet som vägrar låta pandemin stoppa verksamheten

Pandemin stängde kanske café NyFikets dörr. Men hejdar inte verksamheten. I stället för att ha öppet och välkomna gästerna bär personalen hem maten till kunderna.

Okej, alla kan inte räkna med den servicen. Men för alla som bor i Östra förstaden i Halmstads centrum finns möjligheten att lyxa till vardagen och få färdiglagad husmanskost hemburen utan extra kostnad.

Och gränsen är inte knivskarp, bor man i närheten går det att diskutera hemleveransen.

– Självklart lämnar vi också ut mat på plats för de kunder som väljer att komma hit i stället, säger Lena Carlbom.

Hon är ordförande i den ekonomiska föreningen Specialistbyrån Halland. Det är ett arbetsintegrerande socialt företag, där bland annat personer med olika psykiska funktionsvariationer kan få jobb.

Nytänk

Café NyFiket i det gamla tingshuset på Bredgatan med sin cykelverkstad är numera det enda sociala företaget i Halmstad. Och, som sagt, coronapandemin har inte precis underlättat för de anställda. Men i stället för att duka under har man alltså bullat upp med nytänk.

Hemleverans av luncher och kvällsmat är ett sådant grepp. Tjänsten vänder sig till vem som helst, men hade ursprungligen personer som själva behövde skydda sig och inte vistas ute bland folk under pandemin som målgrupp.

– Vi sadlade om, vi hade nyligen nyanställt och stod med personalresurser när vi tvingades stänga för besökare på caféet. Vi kom på att det borde finnas många äldre här runtomkring som tycker att det är läskigt att ge sig iväg till affären. Och så tänkte vi att det kanske finns företagare häromkring som ville ha ett alternativ till de andra matställena, så vi satte ihop en matsedel, beskriver en av de anställda, Cecilia Carlson, och fortsätter av bara farten:

– Vi delade ut information i området och många, särskilt pensionärer, tyckte om tanken på att få rätter som rotmos, köttfärslimpan eller kålpuddingen hemlevererad till lunchen.

Nå ut till fler

Det födde tanken på att erbjuda middagsmat också.

– Vi nådde en kundkrets även med det. Vi har resurserna, med personal och utrustningen, men vi hoppas kunna nå ut till fler, säger Cecilia Carlson.

För närvarande är det ett tiotal personer som sköter verksamheten på Café NyFiket. Ett par personer jobbar heltid, andra kommer kortare tider eller kanske bara någon timme i veckan. Alla har varierande förmågor, någon har synnedsättningar, någon hör lite sämre än andra och flera har varianter av autism.

– Vi brukar säga att vi alla jobbar 100 procent av vår förmåga. Det räcker, säger Lena Carlbom.

Specialister

Stefan Johansson har en rad olika arbetsuppgifter och beskriver att han ofta rycker in där det behövs:

– Jag har jobbat här i ett år nu, jag kommer närmast från Dramalogen. Tidigare har jag jobbat på lager och med kundsupport. När jag hörde om det här kände jag att det kunde vara mitt nästa steg, för att kunna gå vidare, beskriver han.

Specialistbyrån Halland startade 2017 av människor med Aspberger för att kunna erbjuda praktik, arbetsträning och anställningar. Flera av de som ingår i organisationen har tidigare befunnit sig en bra bit ifrån arbetsmarknaden, men alla har sina unika kompetenser att bidra med.

Som ett socialt företag är grundtanken att vara arbetsintegrerande. Specialistbyrån Halland har två affärsidéer, dels säljer företaget varor och tjänster, dels tar det emot personer för arbetsträning. Varje såld lunch eller middag innebär i förlängningen att fler kan få en anställning.

Anställa fler

Utöver Café NyFiket bedriver företaget alltså en cykelverkstad och erbjuder när pandemin fått ge vika specialservice i form av bland annat flytt och transport, trädgårdshjälp, städ och fönsterputs samt hundpromenader.

– Vi har haft lite svårt att nå ut. Vänner och nära har hjälpt oss hittills, men vi vill gärna jobba ännu mer, då kan vi erbjuda fler att komma och anställa fler, säger Cecilia Carlson.

Det gamla tingshuset på Bredgatan erbjuder stora möjligheter. Lokalen är rymlig och kan användas till en rad olika aktiviteter. I framtiden tänker NyFiket sig att man exempelvis upplåter plats för olika möten eller föreställningar – och samtidigt bibehåller sin egen mötesplats.

– Det är kommunens lokal, som vi får lov att använda. När vi tar betalt är det inte hyra, utan för till exempel fika och att vi ställer i ordning och städar. Vi konkurrerar inte med andra, vi är ett komplement, säger Lena Carlbom.

Autismspektrumtillstånd – AST

AST rymmer båda de två diagnoserna Autism och Asperger, som tidigare skiljdes åt som två olika diagnoser, där Asperger beskrevs som en lindrigare form av autism.

AST/Asperger innebär en variation när det kommer till social kommunikation och interaktion i olika sammanhang. Det kan också innebära begränsade repetitiva mönster i beteende, intressen eller aktiviteter. Ett exempel är att det kan visa sig genom fixering vid rutiner. Symtomen är olika starka för olika personer, och precis som för alla är de individuella skillnaderna stora.

Känslighet för olika sinnesintryck, ljud, ljus, lukt och beröring, är också vanliga hos en person med autism.

Stor uthållighet, stark koncentrationsförmåga och nischade specialintressen är exempel på styrkor som många med AST/Asperger har och som med rätt stöd och support också kan utvecklas. För flera typer av yrken och uppgifter är den stora uthålligheten och starka koncentrationen positiva förmågor.

Autism, Asperger, ASD är exempel på det som brukar gå under benämningen NPF, Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!