Nyckelhål på menyn

Bra fettbalans, mindre salt och socker, mer grönsaker och fullkorn. Med sådana och andra hälsosamma ingredienser ska restauranger kunna nyckelhålscertifieras.

ANNONS
|

– Syftet är att öka tillgången till goda och välbalanserade måltider i hela landet, säger Martina Jönsson, matkonsult vid Hushållningssällskapet i Halland, som på torsdagen höll i en informationsträff i Halmstad till vilken runt 20 deltagare anmält sig.

Nyckelhålet är inget nytt, symbolen och märkningen som Livsmedelsverket står bakom fyllde 25 år förra året, men nu intensifieras arbetet med att få fler restauranger att certifieras, vilket innebär att man där ska hitta rätter på menyn som uppfyller kraven för nyckelhålsmärkning.

– Nyckelhålet på restaurang är en kvalitetsstämpel. Restauranger kan se det som att de stärker sin hälsoprofil, säger Martina Jönsson.

ANNONS

Runtom i landet finns det en rad restauranger med nyckelhålscertifiering, men de flesta finns i storstäder. Tanken är nu att restauranger i andra delar av landet också ska inspireras till att vara med. Arbetet drivs av Hushållningssällskapets matkonsulter.

ANNONS