Nyblivna mammor hämtar kraft hos varandra under pandemin

På barnavårdscentralen Hertig Knut har sköterskorna bestämt sig för att anordna föräldraträffar utomhus och digitalt – istället för att lägga allt på is under pandemin.
– Man har varit så isolerad. Det har varit skönt att få dela erfarenheter med andra, säger Hanna Green, nybliven mamma.

ANNONS
|

Vid Nissan nedanför Hallands Konstmuseum tränar ett gäng mammor för fullt i vårsolen. Barnvagnarna står parkerade tätt intill. Tjejerna har lärt känna varandra via föräldraträffarna som BVC Hertig Knut ordnat – och har sedan fortsatt att ses på egen hand. En av dem, Nathalie Nilsson, är fysioterapeut.

– Det har känts tryggt när vi haft gympa med henne. Efter en graviditet är det viktigt att träna på rätt sätt, säger Hanna Danielsson.

Tjejernas barn föddes under perioden februari till april 2020. Föräldraledigheterna har alltså fått spenderas under pandemin.

– Ibland har man känt sig lite snuvad på sin ledighet. Man hade sett fram emot babysim, träffa äldre släktingar, babyrytmik och öppna förskolan, säger Hanna Green.

ANNONS

”Med den här gruppen har man kunnat prata om sådant som varit svårt.”

Alla mammor i gruppen är överens om att det varit guld värt att deras BVC fortsatt arrangera föräldraträffar. Långt ifrån alla barnavårdscentraler har gjort det under rådande omständigheter. En del har ställt in helt.

– Ibland är det inte lätt att vara förstagångsförälder. Med den här gruppen har man kunnat prata om sådant som varit svårt också, säger Kim Bergström.

”Många positiva reaktioner”

På Hertig Knuts BVC jobbar tre sköterskor: Anki Oscarsson, Ann Severinsson och Mia Dalman Gruber. På filialen på Kärleken finns även kollegan Helen Gustafsson. Ganska direkt när riktlinjerna från regionen kom om att inte anordna föräldragrupper inomhus bestämde de sig för att försöka tänka på nya sätt.

– När vädret har tillåtit har vi varit utomhus, annars har vi kört digitalt. Vi har fått många positiva reaktioner på det vi gjort, säger Ann.

Många nyblivna föräldrar har upplevt det som jobbigt att de fått göra alla besök med sina bebisar ensamma, utan partner, på BVC. Så har det varit när de nyfödda har genomgått hälsokontroller.

– Fördelen med att vi haft de här andra träffarna utomhus är att partners har kunnat vara med också. Plus att man genom att vara ute inte bara minimerar risken för coronasmitta, utan många andra smittor också, säger Mia.

ANNONS

En bit kvar till jämställdhet

På måndag är det den internationella kvinnodagen. Ni som jobbar mycket med föräldrar, hur står det till med jämställdheten 2021?

– Föräldraskap är inte jämställt idag. Det är fortfarande kvinnorna som tar mycket, säger Anki och fortsätter:

– Men frågan är om föräldraskap behöver vara jämställt?

Kollegan Ann fyller i:

– Självklart är det bra att diskussionen lyfts. För barnet är det en fördel om båda föräldrarna är delaktiga hela vägen.

ANNONS