Henrik Kjellgren är verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens VA. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Henrik Kjellgren är verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens VA. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Bild: Henrik Williamsson

Nya verktyget kan spara mängder med dricksvatten: ”Skithäftigt”

Laholmsbuktens VA vill göra invånarna i södra Halland mer vattensmarta. Med ett nytt verktyg erbjuds varje hushåll att minska sin förbrukning av dricksvatten genom att beräkna hur mycket regnvatten man kan samla upp och använda.

ANNONS
|

– Vill man bli mer hållbar och minska sin förbrukning av dricksvatten så kan det här fungera som inspiration, säger Henrik Kjellgren, verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens vatten och avlopp.

Verktyget är gratis att använda och finns på Laholmsbuktens VA:s hemsida. Genom att knappa in sin adress och ett antal värden, som till exempel hur stor takyta man har, beräknas hur mycket regnvatten man skulle kunna samla ihop och använda istället för dricksvatten. Allt som behövs för att komma igång är en vattentunna.

– Ju mer regnvatten man har kapacitet att lagra desto mer kan man spara. En tunna som rymmer 200 liter är ju jättemycket om man ska vattna sin trädgård och sina grönsaksland. Det blir ju ett antal kubikmeter per år, säger Henrik Kjellgren.

ANNONS

Han medger dock att det rent hushållsekonomiskt inte finns mycket pengar att spara på att bli vattensmart. Dricksvattnet är fortfarande väldigt billigt i Sverige och kostar i storleksordningen tio kronor per kubikmeter.

– Det är inte den ekonomiska vinsten som vi helst vill se med det här, utan den moraliska vinsten med att bli mer vattensmart, säger han.

Verktyget är utvecklat av VA-ingenjören Olof Jonasson. Han har arbetat i Australien, ett land som har stora utmaningar kring vattenresurser och där är det en självklarhet att inte använda dricksvatten till att vattna gräsmattan eller att tvätta bilen med.

Nu arbetar Olof Jonasson på konsultföretaget Tyréns, där han har fortsatt att utveckla verktyget.

– Dricksvattnet är främst till för mat och hygien. Det är en väldigt ren och fin produkt, kanske till och med lite för ren för att vattna med, säger Henrik Kjellgren och fortsätter:

– Om alla hjälps åt att minska vår belastning på dricksvattnet genom att använda en resurs som ändå finns så blir det mer hållbart och vi kan möta framtiden på ett helt annat sätt.

ANNONS