Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nya skyltar ska få fler att följa hundförbud på stranden

Hundar får inte hänga med husse och matte till officiella badplatser från maj till mitten av september. Men inte sällan trotsas förbudet. Nu gör kommunen och länsstyrelsen gemensam sak för att fler ska följa reglerna. Det handlar om tydlig skyltning som inte ska gå att missa.

Både kommunen och länsstyrelsen får ofta in klagomål på hundägare som inte har sina fyrfota vänner kopplade, eller tar med dem till stränder där det under våra varmare månader råder hundförbud.

Därför har parterna gått samman och tagit fram nya informationsskyltar som ska sättas upp vid kusten.

– Vi får många frågor om vad som gäller. Hundar får vistas i naturreservat, men på de officiella badplatserna som ligger inom naturreservat råder hundförbud från den första maj till mitten av september, säger Sofia Warpman, stadsträdgårdsmästare.

Västra stranden ett undantag

Detta gäller dock inte Västra stranden som ingår i ett kommunalt naturreservat. Här får hundar vistas året om.

LÄS MER: Grannar fick inte gehör om okopplade hundar på stranden

LÄS MER: Hundkoppel splittrade Alliansen när Alets naturreservat klubbades

Hundförbud råder också på alla kommunens officiella badplatser från första maj till mitten av september oavsett om de ligger i ett naturreservat eller inte.

– Med våra nya skyltar så blir det tydligt vad som gäller, var hunden får vara och var det råder hundförbud, säger Sofia Warpman.

Hon förklarar att tidigare har skyltarna placerats uppe i dynkanten vilket kan ha gjort att folk missuppfattat och trott att det bara är där hundförbudet gäller.

– Nu sätter vi skyltarna nere på stranden i stället och vrider dem så att man möter dem om man är ute och promenerar. Det blir också information på bägge sidor av skylten.

LÄS MER: Förbud mot hundbad respekteras inte – skyltar flyttas

På gång att sättas upp

Vissa av skyltarna är redan på plats och andra kommer upp inom kort.

– Vi ska också sätta upp skyltar om hundförbud vid entréerna ner till stränder, på de större stigar som används mest, säger Sofia Warpman.

Vad är det som gör att ni med dessa skyltar tror att ni kan få ordning på situationen?

– Det är just detta att vi sätter dem nere på stranden så att man möts av skylten när man kommer gående. Det blir som att möta en trafikskylt när du sitter och kör bil. Vi har också satt dem i betonggrisar som vi målat blå så att de blir mer synliga. Det är just tydligheten vi vill åt, säger Sofia Warpman.

Kostnaden för skyltarna, som har satts upp på omkring 65 platser, står kommunen för. Grovt räknat handlar det om drygt 50 000 kronor.

Fakta: Detta gäller för hundar

Enligt de lokala ordningsföreskrifterna för Halmstads kommun får hundar inte följa med till kommunens officiella badplatser under perioden 1 maj till 15 september. Övriga datum är hundar välkomna.

Däremot är hunden välkommen året om till naturstränder och alla andra stränder och sjöar som inte klassas som officiella badplatser.

Koppeltvång råder i princip i samtliga naturreservat i länet.

Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter ska hundar, under tiden 1 mars–20 augusti, ”hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt”.

Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti.

Källa: Halmstads kommun, Länsstyrelsen i Halland och Naturvårdsverket

LÄS MER: Hundar måste kopplas i fler naturreservat

LÄS MER: Positiva reaktioner på förslag om koppel i naturreservat

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!