Gemensamt elevområde. Skolskjutsorganisationen är en del som kommer att påverka besluten om skolplacering i Åled och Oskarström.
Gemensamt elevområde. Skolskjutsorganisationen är en del som kommer att påverka besluten om skolplacering i Åled och Oskarström.

Nya skolregler för Åled och Oskarström

Från och med i höst slås Oskarström och Åled ihop till ett gemensamt elevområde. Eleverna har fortsatt rätt till en plats i närområdet, men är inte garanterade plats på den skola som ligger närmast hemmet.

ANNONS
|

Oskarström och Åled kommer att växa framöver, enligt kommunens befolkningsprognos som grundar sig på utbyggnadstakt och svängningar i antal barn i varje åldersgrupp och område.

För att kunna använda de befintliga skolorna mer flexibelt och resurseffektivt vill barn- och ungdomsförvaltningen att de båda orterna blir ett gemensamt elevområde från och med höstterminen 2017.

Förslaget har nu godkänts av barn- och ungdomsnämnden.

– I praktiken innebär det inte så mycket för eleverna, de har fortsatt rätt till en plats i närområdet. Det ger en lite ökad flexibilitet för rektorerna, säger nämndsordförande Tove Bergman (MP).

I det sammanslagna elevområdet ingår tre F–6 skolor, Valhalla, Espered och Åledsskolan, samt Österledsskolan för årskurserna 7–9.

ANNONS

Vilken skola elever kommer att placeras i kan variera över tid eftersom det beror på hur barnkullarna ser ut på de olika orterna. Trafiksituationen och skolskjutsorganisationen kommer också att påverka beslut om skolplacering.

Närhetsprincipen reglerar elevens rätt till plats i en skola på rimligt avstånd från hemmet, men innebär inte att eleven är garanterad plats i den skola som ligger närmast hemmet.

Om det råder brist på platser i Åled, kan Åledsbarnen då behöva åka till Oskarström för att gå i skola?

– Nej, inte de som bor i Åled. Däremot Sennan, som i dag tillhör två olika elevområden. De som bor i den södra delen hör till Åled och norra delen hör till Oskarström, säger Tove Bergman.

För de elever som bor utanför de båda orterna kan det alltså bli förändringar?

– Ja, på sikt kan det bli så, men jag tror att det här kommer beröra ett fåtal. Nästa läsår är det ingen som berörs.

Kan detta fåtal elever få längre väg till skolan?

– Det kan få effekter åt båda håll. Enstaka elever kan få längre väg och enstaka elever kan få kortare väg.

ANNONS