Hallandstrafikens presschef Peter Gyllander bekräftar att gamla årskort fortfarande ska kunna användas. ”Vi har dessutom sagt att förarna ska vara lite extra liberala under en övergångsperiod”, säger han.
Hallandstrafikens presschef Peter Gyllander bekräftar att gamla årskort fortfarande ska kunna användas. ”Vi har dessutom sagt att förarna ska vara lite extra liberala under en övergångsperiod”, säger han. Bild: Håkan Johansson och Hallandstrafiken

Nya resekort ger nya problem

Hallandstrafikens nya resekort är här, men alla förare verkar inte ha koll på vad som gäller. Bo Wallefors son har fyra gånger blivit nekad att stiga på bussen med sitt gamla årskort.
– Något har blivit fel, konstaterar presschefen Peter Gyllander.

ANNONS
|

Det senaste året har Hallandstrafiken sakta men säkert bytt ut sitt gamla biljettsystem. Först ut var lanseringen av en ny app och för en månad sedan fullbordades omdaningen med bland annat nya resekort och nya biljettläsare.

Men Bo Wallefors har redan blivit varse att det finns buggar i systemet. Hans vuxna son, som har en funktionsnedsättning, har fyra gånger nekats att gå ombord, trots att han haft ett giltigt årskort.

– Det är visserligen utfärdat i det gamla systemet, men enligt Hallandstrafiken så ska det fortfarande gälla. Vi bor på Vallås och min son brukar åka buss till sitt jobb på kommunens dagliga verksamhet på Väster. Nu vågar han oftast inte åka längre utan väljer att gå hela vägen, berättar han.

ANNONS

Måste ha ett inspektionskvitto

Hallandstrafikens Peter Gyllander bekräftar att gamla årskort fortfarande kan användas. Däremot så går de inte att ”blippa” på de nya biljettläsarna.

– Eftersom det inte står på kortet hur länge det gäller, så måste man ha med sig ett pappersbevis. Vi kallar det inspektionskvitto och det kan man få i någon av våra kundservicebutiker, säger han.

Bo Wallefors berättar dock att sonen haft med sig just ett sådant kvitto och att han ändå fått gå av bussen inte bara vid ett, utan vid fyra olika tillfällen.

– Min son är klipsk och kan prata för sig, men har blivit nekad att åka med. Det verkar som att Hallandstrafiken inte nått ut till chaufförerna med vad som gäller.

Ska vara extra liberala

Enligt Peter Gyllander ska alla bussförare vara informerade om att de gamla årskorten fortfarande gäller, under förutsättning att man har ett papper som visar giltighetstiden.

– Vi har dessutom sagt att förarna ska vara lite extra liberala under en övergångsperiod. I det här fallet måste något ha blivit fel, säger han.

ANNONS