Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nya regler slår hårt mot pizzaservering

Kommunens nya regler för uteserveringar längs Storgatan slår hårt mot pizzeria Capri. Eftersom serveringarna måste placeras utmed fasad har Capri bara 13 kvadratmeter att breda ut sig på, jämfört med tidigare 33 kvadratmeter.

- Vi kommer att förlora mellan en halv och en miljon kronor på detta i sommar. Varför vill de ta bort nästan hela uteserveringen, frågar sig ägaren Mihajlo Davidovic.

Capri är en av de stora förlorarna när teknik- och fritidsförvaltningen inför nya riktlinjer för samtliga uteserveringar längs Storgatan. Förutom att ombyggnationen fördröjer säsongen med minst 1,5 månad innebär den minskade ytan att pizzerian riskerar att få färre kunder.

Till sommaren, efter att Storgatan har byggts om, måste alla uteserveringar stå längs fasad och sträcka sig maximalt 3,4 meter ut i gatan. För Capri, som har en mycket kort fasad mot gatan, innebär regeländringen att uteserveringen kapas med nästan två tredjedelar.

- Det blir jättestor skillnad för oss. Förut har vi haft plats för 40 platser på uteserveringen och nu kommer vi bara ha plats för ungefär 16 platser. Jag är nöjd om serveringen får sträcka sig fem meter ut från fasaden.

Orsaken till förändringen är att räddningstjänsten ska kunna ta sig fram.

- Vi måste ha fria räddningsvägar. Det blir ett väldigt kryssande för brandbilarna om vi har uteserveringar både längs fasad och i mitten av gatan, säger Lars Püss (M), teknik- och fritidsnämndens ordförande.

Varför har det inte varit prioriterat förut?

- Genom åren har det varit jäkligt smalt på gatan och jag vet ärligt talat inte hur de har tänkt där tidigare, säger Lars Püss.

Under fredagen träffade krögarna längs Storgatan kommunala tjänstemän för att diskutera de nya reglerna.

- Vad man än frågar så får man ett nej. Vi har haft uteserveringen i mitten av gatan i över tio år och plötsligt får vi inte ha det längre. Jag har dubbelt så mycket personal på sommaren och måste kunna betala deras löner och hyran för lokalen på 25 000 kronor, säger Mihajlo Davidovic och påpekar att det är sommarsäsongen som gör att restaurangen kan överleva på vintern.

- Vi har inte bredare gata än vad vi har. Allt blir en kompromiss mellan olika intressen. Att utryckningsfordon ska kunna ta sig fram måste komma före allt annat. Det är även för gående och cyklisters skull, svarar Lars Püss.

Än så länge gäller fasadregeln bara för Storgatan, men i samband med att Lilla torg byggs om kan riktlinjerna för uteserveringar komma att förändras även där.

- Vi rör inte Lilla torg just nu, men där har vi haft en långtgående dialog med krögarna, säger Püss.

Capri har funnits på Storgatan sedan 1988. Om uteserveringen minskas hoppas Mihajlo Davidovic på en året-runt-öppen glasveranda. Då kan han få fler gäster på ett helår som kompensation för somrarna.

- Han måste söka bygglov för detta, men en året-runt-lösning kan inte vara aktuell på Storgatan. Som längst kan man få tillstånd från april till januari, säger Kjell Helgesson (C), byggnadsnämndens ordförande.

Mihajlo tänker fortsätta kämpa, även om det blir i motvind.

- Jag kommer att prova i ett år och se hur det funkar. Jag vill inte bara lämna stället efter att ha drivit det i 20 år.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här