Nya partier hoppas bli uppbjudna till dans med S och M

Drömscenariot för Leif Liljebrunn (HLP) är att M och S ordnar en blocköverskridande majoritet ihop med Halmstads Lokala Parti.
– Tänker S och M hålla oss utanför visar historien att det brukar gynna oss i nästa val, kommenterar Andreas Ahlqvist (SD).
– De kommer inte att få det lätt med oss ifall de försöker blunda för vårt parti, säger Ann-Charlott Mankell (HFH).

ANNONS
|

HP har tidigare konstaterat att den nuvarande Alliansen, som styr i minoritet med 31 av de 71 mandaten i fullmäktige, blivit ännu svagare efter att ha förlorat fem mandat i förra helgens val.

Inte heller regeringsunderlaget på riksplanet (SD, M, KD och L) når upp till egen majoritet i fullmäktige med sina 32 mandat.

Tittar man på andra planhalvan får inte heller Stefan Pålssons (S) favorituppställning under valrörelsen (S, C och MP) majoritet – inte ens med hjälp av V.

I grafiken längst ner framgår en mängd olika räkneexempel med varierande konstellationer.

Att HP berättat att S och M för blocköverskridande samtal kan därför verka logiskt – åtminstone rent matematiskt. Går de ihop i ett minoritetsstyre på 35 mandat, behöver de bara löfte från ett parti om att släppa igenom deras budget. Eller så kan de skaffa majoritet genom att ta med något till.

ANNONS

Mankell vill stödja

Hjärta för Halmstads förstanamn, Ann-Charlott Mankell, kan tänka sig att stödja en S+M-uppgörelse, förutsatt att hon får igenom sitt partis viktigaste punkter.

– För oss är allt möjligt, även en konstellation med S, V, MP och C. Vi ser inga problem med att samarbeta med Socialdemokraterna. De delar vårt engagemang mot ohälsosamma scheman och för ett bättre företagsklimatet och äldrefrågor, säger den före detta M-politikern Mankell.

Jag minns också vilket hårt motstånd det fanns inom M när Carl-Johan Berthilsson efter förra valet drev frågan om att samverka med S.

– Däremot tror jag att S får svårt att övertyga sina medlemmar om att de ska sitta i samma båt som M. Då borde de ha gått ut med den möjligheten redan i valrörelsen, men i nuläget tror jag att många S-väljare blir tokiga om partiet gör upp med Moderaterna, menar hon.

– Jag minns också vilket hårt motstånd det fanns inom M när Carl-Johan Berthilsson efter förra valet drev frågan om att samverka med Socialdemokraterna.

Har ditt Hjärta för Halmstad fått några propåer ännu?

– Vi väntar fortfarande på att de stora ska höra av sig. Hittills har vi inte suttit ner och diskuterat med några andra partier – det har mest varit löst snack. Exempelvis har Halmstads Lokala Parti pratat om huruvida vi ska ha någon samverkan.

Hur ser du på möjligheten att det görs en uppgörelse där ditt nya parti hålls helt utanför?

ANNONS

– Då kommer de inte få det lätt med oss. De andra kan ju inte blunda för att folk är så missnöjda med hur Halmstad skötts att de röstat fram oss för en förändring, säger Mankell och pekar på att Hjärta för Halmstad fick drygt 3 700 röster och Halmstads Lokala Parti drygt 2 200 röster.

Säkert kommer det anklagelser om svek, men folk måste också se till vad som är bäst för Halmstad.

Hennes blivande fullmäktigekollega Leif Liljebrunn (HLP) låter hoppfull.

– Det känns jättebra att vi klarade småpartispärren och nu för vi diskussioner kring styret av Halmstad – men det har ännu inte kommit till några förhandlingar, säger han.

Vad ser du helst för styre?

– Jag tror inte på ett minoritetsstyre igen. Och att försöka foga samman sex eller sju partier blir bara rörigt. Därför vore det bästa att S och M gick samman med ett parti till.

Blir det inte en väldig svekdebatt om huvudmotståndarna regerar ihop efter en valrörelse där de utmålat varandra som fiender?

– Säkert kommer det anklagelser om svek, men folk måste också se till vad som är bäst för Halmstad. På det lokala planet finns inte samma motsättningar mellan M och S som på nationell nivå.

Våra vallöften är inte kontroversiella för någon av dem. Eftersom vi är små inser vi också att vi inte kan kräva för mycket.

Är det ditt drömscenario att ingå i en sådan uppgörelse?

ANNONS

– Ja, i nuläget är det så. Vi kallar oss tvärpolitiska och kan jobba med både den blåa och den röda sidan. Våra vallöften är inte kontroversiella för någon av dem. Eftersom vi är små inser vi också att vi inte kan kräva för mycket, säger Liljebrunn.

Fast tror du verkligen att Moderaterna kan samarbeta med den före detta M-trio som gick med i ditt parti efter att ha anklagats för fusk vid nomineringsstämman och hotats av uteslutning? Är såren efter den infekterade striden inte djupare än att du kan sätta plåster på dem?

– Det handlar om kloka människor, så jag hoppas att man hittar lösningar snarare än låter historien påverka hur man sätter samman ett styre för stan.

Man ska komma ihåg att Stefan Pålsson har nästan en religiös tilltro till att vi kan lösa segregationen genom att bygga hyresrätter på Väster.

Sverigedemokraternas förstanamn, Andreas Ahlqvist, har dock svårt att se hur S och M plötsligt ska kunna regera ihop. Framför allt hur de ska kunna förklara detta för sina väljare.

– Jag lägger mig inte i hur andra partier agerar, det får stå för dem, men personligen ser jag flera problem med ett upplägg mellan S och M, säger han.

– Man ska komma ihåg att Stefan Pålsson har nästan en religiös tilltro till att vi kan lösa segregationen genom att bygga hyresrätter på Väster. Det är en kärnfråga för S. Samtidigt har M tappat en massa kärnväljare på Väster just för att de inte vill ha en massa byggnation där, förklarar Ahlqvist.

ANNONS

– Det kan heller inte vara lätt för M att överge KD.

Vilka konstellationer kan SD tänka sig att ingå i?

– Vår fullmäktigegrupp samlas på söndag. Då utser vi en förhandlingsdelegation och bestämmer vilket mandat den har, säger Ahlqvist.

– I hela valrörelsen har vi dock varit tydliga med att vi inte stänger några dörrar – inte ens mot V och MP om vi kan få igenom vår sakpolitik. Inte heller mot de nya partierna.

Vi skulle så klart inte välkomna dem med öppna armar – men från vår sida är konflikten utagerad.

Kan ni verkligen samarbeta med alla de före detta SD-politikerna i Halmstads Lokala Parti, efter det bittra bråk som tidigare i år rasade inför öppen ridå, där de försökte få flera av er uteslutna ur Sverigedemokraterna?

– Visst fälldes det en del hårda ord – och vi skulle så klart inte välkomna dem med öppna armar – men från vår sida är konflikten utagerad. I dag är vi två olika partier och vi blickar framåt.

Vad säger du om ni ännu en gång – trots SD:s framgångar i valet – hålls utanför alla möjligheter att kunna styra Halmstad?

– Konstellationer som skapas för att hålla oss utanför har gynnat oss hittills. Skulle så ske blir det en fantastisk oppositionsroll för oss – och den blir ingen nackdel för oss när det är val igen om fyra år.

ANNONS

Fotnot: Carl-Johan Berthilsson hävdar att Ann-Charlott Mankells uttalande om honom inte stämmer. ”S var inget alternativ förra valet. Oerhört att Mankell kan få fabricera sanningen”, skriver han i ett meddelande till HP.

LÄS MER:Samtal om framtida styre förs över blockgränserna

LÄS MER:C stänger dörren mot SD – men L kan inte ge besked

LÄS MER:”En uppsjö av möjliga uppgörelser”

ANNONS