Nya lekplatsen får nio meter högt klättertorn

Lekplatsen i Norre katts park stängs nu för renovering. När allt är klart vid årsskiftet kommer leksugna att ha ett nio meter högt klättertorn att busa runt i. Eftersom temat är djungeln blir det också hyddor, skulpturer av både apor och krokodiler och en snirklig låtsasflod.

ANNONS
|

Nästan 1 000 personer, både barn och vuxna, tog chansen att tycka till när kommunen via en webbenkät frågade vad de skulle vilja ha på den nya lekplatsen i Norre katts park. Utifrån dessa svar har ytan ritats och planerats och eftersom majoriteten ville ha ett djungeltema är det så det kommer att bli.

Nu är det dags att sätta spaden i jorden berättar Sofia Warpman, stadsträdgårdsmästare.

– Förhoppningen är att detta ska bli något extra i förhållande till våra övriga lekplatser och att vi ska locka en bredare målgrupp, säger hon och syftar både på att tanken är att kunna roa såväl barn som vuxen och på att lekplatsen ska tillgänglighetsanpassas.

ANNONS

LÄS MER:Populär lekplats får djungeltema

Stort klättertorn

Ett gigantiskt klättertorn – nio meter högt och med en tubrutschkana från över sex meters höjd – ska sättas på plats. Det kommer också att bli olika typer av gungor, lekhus, studsmatta, karusell, en snirklig låtsasflod och djurskulpturer i form av apor, krokodiler, sköldpaddor och papegojor.

– Det kommer inte att vara något vatten i floden. Den består av mönstersättning i fallskyddsytan som utformas på ett sådant sätt att man för tankarna till en djungelflod, berättar Anneli Bylander, projektledare.

Nya sittplatser ska också sättas upp och till våren planteras nya växter i form av bambu och blommande buskar för att förstärka djungeltemat.

Avstängd under byggtiden

Under byggtiden kommer lekplatsen att vara avstängd och framkomligheten i området begränsas på grund av byggtrafik.

Renoveringen beräknas vara klar till årsskiftet och kommer alltså att ske parallellt med den upprustning av parkområdet som nu pågår.

LÄS MER:Damm och bäck ska göras fina i Norre katts park

HP har tidigare berättat att det fanns tre miljoner till projektet, men det har visat sig att dessa pengar inte räcker.

– Vi har haft en hög prioritet på tillgängligheten och fallunderlagen och eftersom vi har sett hur stort slitage det är på den här lekplatsen så har vi också jobbat med att välja material som håller. Därför har det blivit dyrare. Vi har fått skjuta till en miljon ur vår egen budget, säger Sofia Warpman.

ANNONS

LÄS MER:Lekplats får ytterligare pengar till renovering

LÄS MER:Pippiparken ska få anpassade lekredskap

ANNONS