Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Nya Kattegattgymnasiet börjar ta form

Första byggetappen är besiktigad och klar. Till hösten börjar 800 elever i nya Kattegattgymnasiet — ett av de största byggprojekten i Halmstads historia med en budget på 560 miljoner kronor.

Det är bara möblerna som saknas, annars är de första 8 200 kvadratmeterna av det nya Kattegattsgymnasiet helt färdiga. Totalt rör det sig om 253 rum som kommer att bli arbetsplats för 80 personer och klassrum 800 elever från Naturvetenskapsprogrammet, Ekonomiprogrammet och Språkintroduktionsprogrammet.

De nya lokalerna innehåller förutom klassrum bland annat aula, skolbibliotek, administration och hjärngym. Frank Wedding, rektor på Naturvetenskapsprogrammet, förklarar vad ett hjärngym är:

– Hit ska eleverna kunna gå och slappna av mellan lektionerna. Här ska finnas stora fåtöljer och VR-glasögon som de kan sätta på sig och se fridfulla bilder som skog och porlande vatten. De elever som har testat det har tyckt att det har ökat deras koncentrationsförmåga.

Till skillnad från den gamla skolan som var avlång med de teoretiska och praktiska programmen i varsin ände har det nya Kattegattgymnasiet byggts kring ett centrum.

– Vi har velat skapa en skola som bygger på en gemensamhetstanke, där alla elever känner att de är lika viktiga och att de är en del av hela skolan, säger Rikard Sjödahl, gymnasiechef.

Totalt har 1 500 hantverkare arbetat på bygget, som påbörjades 2017. Den stora utmaningen i själva byggandet har varit att hantera de stora volymerna av byggmaterial och få alla att veta vad de ska göra.

– Det är en stor tillfredsställelse att gå här idag, här vara bara en grusplan när vi började bygga, säger Jan-Olof Lagerstedt, produktionschef på Skanska.

Interiören går mycket i industristil som knyter an till de praktiska programmen på skolan, med stora rum i ljusa färger, tjocka bullerskivor i taket och högt sittande fönster som släpper in mycket dagsljus.

– Vi har valt att göra det väldigt transparent för att vi vill exponera skolan. Man ska kunna se in i verkstäderna när man kör förbi på gatan utanför, säger Jan-Olof Lagerstedt.

Byggtapp två, som byggs just nu, kommer att bli ännu större än den som öppnar till hösten — över 11 000 kvadratmeter som kommer att innehålla bland annat tillagningskök, matsal och undervisningslokaler. Lokalerna beräknas vara inflyttningsklara till höstterminen 2021. Hela byggprojektet beräknas kosta drygt 560 miljoner kronor.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här