Nya hotellet vid Resecentrum kom på andra plats i tävlingen om årets fulaste nybyggen 2020.
Nya hotellet vid Resecentrum kom på andra plats i tävlingen om årets fulaste nybyggen 2020.

Nya hotellet blev näst fulaste bygget 2020

Arkitektupproret har meddelat sitt beslut. Nya hotellet vid Halmstads resecentrum utsågs till förra årets näst fulaste nybygge.

ANNONS
|

”Horribelt” och ”Ångestframkallande” var några av omdömena när Arkitektupproret meddelade vinnarna av 2021 års Kasper Kalkonpris och det stod klart att hotellet i Halmstad kom på andra plats.

Det enda av landets nybyggen från förra året som ansågs fulare var arkitekten Gert Wingårds tillbyggnad av Liljevalchs i Stockholm, som även det är en grå skapelse i betong.

När det gäller Sveriges näst fulaste nyproduktion, hotellet i Halmstad, har arrangörerna av Arkitektupproret inte fått in så stor mängd arga kommentarer från allmänheten som i just det här fallet.

”Riktigt otäckt”

I Facebookgrupper som ”Du vet att du är i från Halmstad om...” raljeras det friskt och kommentarerna kan bland annat summeras i smeknamnet ”Hotell Stasi”.

ANNONS

Många kommentarer liknar hotellets utseende med den dystra kommunisttiden i östra Europa, då länder som Sovjetunionen och Östtyskland blev synonyma med trista betongghetton.

Läs också: Halmstad nominerades 2018 också

”Arkitekten sålde in eländet med medvetet vilseledande visionsbilder som visar förskönad bild av verkligheten.” konstaterar arrangörerna av priset och beskriver resultatet som: ”riktigt otäck!”

Vykort från Sovjetunionen

Arkitektupproret roar sig också med uppgiften om att plågade Halmstadbor numera skickar “vykort från Sovjetunionen”. Upproret påminner så klart också om att Halmstad belönades redan 2017 med förstaplatsen för bygget på Gamletullsgatan.

Nya hotellet vid Halmstads resecentrum fick 1 632 av 12 154 röster. Vinnaren, Wingårds betongskapelse, fick 3 595 röster. Hotellet är skapat av Maddison arkitekter och har bearbetats av White arkitekter.

Arkitekturupproret beskriver sig som "en folkrörelse mot modernismen och neo-modernismens fortsatta förfulande av våra städer".

LÄS MER:Ligulas vd: ”Egentligen är vårt hotell för stort för Halmstad”

ANNONS