Går ”all-in” i Oskarström. Förre fastighetskungen i Oskarström, Magnus Fritzell, förklarade vid konkursen att han känt sig motarbetad av kommunens tjänstemän. Hans efterträdare, Göran Paver De Leoni och Marcus Wolter (som bland annat äger Ica-huset bakom dem på bilden), säger sig tvärtom om känna stöd för att utveckla Oskarström. ”Vi kan tänka oss att köpa ännu fler fastigheter här”.
Går ”all-in” i Oskarström. Förre fastighetskungen i Oskarström, Magnus Fritzell, förklarade vid konkursen att han känt sig motarbetad av kommunens tjänstemän. Hans efterträdare, Göran Paver De Leoni och Marcus Wolter (som bland annat äger Ica-huset bakom dem på bilden), säger sig tvärtom om känna stöd för att utveckla Oskarström. ”Vi kan tänka oss att köpa ännu fler fastigheter här”.

Nya fastighetsägarna satsar på Oskarström

För 22 miljoner kronor tog de över fastighetskungen Frit­­zells konkursade bestånd i Oskarström. Här får de svara på frågor om allt från framtidsplaner till Bandidosrykten.

ANNONS
|

Magnus Fritzell fick många rubriker i HP under åren från mitten av 2000-talet då hans företag började låna upp de nästan 50 miljoner kronor som krävdes för att köpa de kommersiella fastigheterna i centrala Oskarström – med allt från Bykokerskan och Systembolaget till Swedbank och Apoteket.

Förra året försatte han emellertid sitt innehav i konkurs – och i höstas höll sig Marcus Wolter och Göran Paver De Leoni framme när konkursförvaltaren hade utförsäljning.

– Men vi ser oss absolut inte som några fastighetskungar. Det handlar bara om drygt 6 000 kvadratmeter, varav knappt en fjärdedel är lägenheter och resten affärslokaler, säger Göran Paver De Leoni.

ANNONS

– Även med Oskarströms mått är vi små aktörer om man jämför med vilka bestånd som ägs här av Greger Pettersson, Limhamnshus och HFAB, säger Marcus Wolter.

De två berättar att de känt varandra sedan uppväxten, men att det var först för tre år sedan som de började jobba tillsammans. Det var då Marcus anställde Göran för att sköta ekonomin i företaget Svensk Kredittjänst, som sysslar med belåning och köp av fakturor, och fick två tredjedelar av lönen i bidrag från Arbetsförmedlingen.

Frågan är nu hur de ska lyckas få ekonomi på husen i Oskarström, när inte Fritzell fick det?

– Vi vill inte ge oss in på några recensioner av vår föregångare. Vi vet inte vilka förutsättningar han hade. Han har i alla fall varit väldigt hjälpsam mot oss, säger Göran och tillägger att han genom sina fastigheter i Veinge och Genevad vet hur det funkar i mindre samhällen.

– Vi kan bara konstatera att Oskarström är ett trevligt ställe med fin natur, bra sammanhållning mellan företagarna och mervärden som simbassäng, skridskobana och skidbacke, säger Marcus.

HP har nyligen skrivit om deras uthyrning av asylboenden i Oskarström till Migrationsverket, samt Tudorklinikens kommande mottagning (häromdagen skrevs ett avtal på sju år). Närmast på agendan står annars en allmän upprustning av hela beståndet. Det handlar om tilläggs- isolering, nya fönster och byte av värmekällor.

ANNONS

– I stället för olja eller gas sätter vi nu in luft/vatten-anläggningar överallt. På så vis får vi ner driftskostnaderna, samtidigt som funktionen blir bättre så att vi slipper de stopp som inträffat ibland, säger Marcus.

Den stora Ica-affären har fått nytt tak och bygglov är sökt för att i vår klä fasaden med grå, välvd plåt.

– Jämte gymmet i källaren finns det lediga lokaler, så vi pratar med kommunen om möjligheten att låta brottarklubben flytta in där, säger Göran, medan vi sitter ner inne på Goaboden café, som öppnat i ett av deras hus.

– De som driver kaféet har planer på att göra lägenheten på ovanvåningen till ett bed and breakfast, så visst finns det idéer här, säger Marcus.

Nästa steg för Paver & Wolter Fastigheter AB blir att ta sig an trähusen på Köpmansgatan.

– Fritzell gjorde mycket invändigt där, men vi vill fortsätta med utsidan. Fast då ska vi jobba i samarbete med Kulturmiljö Halland. Har husen varit gula och blå för 100 år sedan ska de bli det igen, säger Marcus.

Sedan de två kompanjonerna etablerade sig i Oskarström har HP fått in flera tips om att medlemmar i det kriminella mc-gänget Bandidos blivit synliga på orten.

ANNONS

– Vi har då aldrig sett några här. Förmodligen tar folk fel på Kris-medlemmar som jobbar för oss, eftersom deras märken också är röda och gula, säger Marcus.

– Exempelvis har vi en vaktmästare med Kris-bakgrund som är full av tatueringar, men han är jätteduktig och hyresgästerna älskar honom.

Det hävdas att ni ska ha tagit hjälp av Bandidos för att bli av med besvärliga hyresgäster. Ligger det något i det?

– Det var det dummaste jag hört. Vi går alltid by the book, säger Marcus.

– Allt har gått via kronofogden. Vi har även meddelat socialtjänsten som man ska, säger Göran.

En del pekar på kopplingarna till din lillebror, som är ledare inom Bandidos och som åtminstone tidigare varit med på Alcatrazlistan – polisens förteckning över de mest aktiva inom organiserad brottslighet i Sverige. Vad säger du om det, Göran?

– Jag är van, men alla som känner mig vet vad jag står för. Han är med i Bandidos, det har jag aldrig varit – så enkelt är det.

Men för några år sedan gjorde Svenska Dagbladet ett reportage där du agerade chaufför när din bror åkte runt bland Bandidos i landet. Kan inte det ses som att man är involverad?

ANNONS

– Fotografen i det fallet kände mig sedan vi var unga i Laholm. När jag hörde att han kände obehag inför reportageresan var jag snäll och ställde upp och körde, men det var en engångsgrej.

Varför bytte du efternamn till De Leoni samtidigt som din bror?

– Det är bara en kul släktgrej eftersom mammas morfar hette så.

Hur har ni finansierat fastighetsköpen i Oskarström?

– Med banklån och egna medel från tidigare fastighetsaffärer, säger Göran.

– Vi kan tänka oss att köpa mer i Oskarström om det dyker upp bra tillfällen, säger Marcus.

Ålder: 37 år.

Bor: Villa vid Brottet.

Familj: Fästmö och tre barn (”två egna och ett bonusbarn”).

Bakgrund: ”Vanlig, sketen snickare. Därför är uppdelningen i vårt bolag att jag ska jobba handgripligt med renoveringar, medan Göran sköter det administrativa”. Drev byggföretaget Woltea från 2003, men sålde det 2011 – och 2013 begärdes det i konkurs.

Övrigt fastighetsinnehav: ”Köpte min första fastighet för tio år sedan. Nu äger jag ett par boenden för Kris-medlemmar (Kriminellas revansch i samhället) som behöver stöd att slussas ut till ett normalt liv – ett i Halmstad och ett i Falkenberg.”

Ålder: 43 år.

Bor: Villa på Väster.

Familj: Fru och fyra barn (”tre egna och ett bonusbarn”).

Bakgrund: ”Civilekonom som jobbat på bank, men farsan var snickare så jag har hållit på med byggen också”. Startade 1994 nöjesstället Macken i Halmstad, bland annat ihop med sin lillebror, men tvingades stänga efter att polisen avslöjat att det såldes hembränt där. ”Ett stort misstag och inget jag är stolt över”. Drev nöjesstället Heat på Storgatan 2004-2007. ”Jag äger fortfarande fastigheten, men arrenderar ut (Morfars café & bar)”.

Övrigt fastighetsinnehav: ”Är gammal i gamet, köpte min första fastighet för tjugo år sedan”. Äger flera hyreshus i Laholms kommun.

ANNONS